joi 28 septembrie 2023

România anului 2023: 70% din localități nu au gaz, 57% nu au canalizare

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Noul ministru al Dezvoltării, Adrian Veltea, a prezentat la începutul acestei săptămâni un bilanț oficial al nivelului de progres înregistrat în România la nivel de unitate administrativ-teritorială. 

Ministrul a precizat că 57% din drumurile județene și 80% din drumurile comunale necesită reabilitare și că 70% din localități nu sunt racordate la rețeaua de distribuție de gaze.

„În prezent, 57% din drumurile județene și 80% din drumurile comunale necesită reabilitare, 70% din localități nu sunt racordate la rețeaua de distribuție de gaze, 29% din localități nu dispun de rețea de apă, iar 57% – de rețea de canalizare, în condițiile în care o problemă des amintită este lipsa toaletelor din școlile din mediul rural.

În aceste condiții, prioritatea mea ca ministru este asigurarea accesului cetățenilor la servicii publice de bază și bunăstarea tuturor comunităților locale, iar fondurile alocate prin Programul <Anghel Saligny> vin în sprijinul dumneavoastră pentru a rezolva problemele de infrastructură pe care le aveți în localitățile pe care le conduceți.”, le-a spus ministrul Adrian-Ioan Veștea primarilor prezenți la Ministerul Dezvoltării.

Ponderea cea mai mare a populației conectată la sistemele de canalizare era în 2022, conform statisticilor oficiale, în regiunea București-Ilfov (99,0%), urmată de regiunea Centru (70,7%) și Vest (68,4%). Gradul cel mai redus de racordare la sistemele de canalizare s-a înregistrat în regiunile de dezvoltare: Nord-Est (37,9%), Sud-Muntenia (41,1%) și Sud-Vest Oltenia (47,9%).

În mediul urban, populația conectată la canalizare a fost în 2022 de 9.845.613 persoane, reprezentând 98,9% din populația rezidentă urbană a României, arată cifrele INS. În mediul rural, însă, doar 1.431.047 persoane beneficiau de servicii de canalizare, reprezentând 15,8% din populația rezidentă rurală a României.

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -" "
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro