România combate COVID-19 cu o măsură demontată şi de OMS

România combate COVID-19 cu o măsură demontată şi de OMS

Reprezentanții de la București mențin anumite restricții, pe care nici OMS nu le recomandă. Una dintre acestea este menținerea piscinelor închise. Asta deși Organizația Mondială a Sănătății a transmis că noul coronavirus nu se transmite prin apă, așa cum se credea în luna marie. Informație confirmată și de profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României în OMS

„Virusul nu se transmite prin intermediul apei, categoric. Apa nu se contaminează, dacă o persoană infectată intră în ea. Nu se pune problema să te îmbolnăveşti, dacă cineva strănută la trei metri şi înoţi acolo“, a afirmat profesorul Rafila.

Totuși, la cinci luni de atunci, în România piscinele sunt închise.

De ce? Pentru că fuga de responsabilitate e sport național. Reporterii Adevărul preşedintele Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern, Camelia Potec. Aceasta a reușit să obțină redeschiderea bazileor pentru sportivi, după un scandal monstru la Ministerul Sănătății.

Potesc i-a îndrumat pe jurnaliști spre Ministerul Sportului. Reprezentanţii acestui for au refuzat însă să comenteze decizia închiderii piscinelor acoperite, pasându-ispre Ministerul Sănătăţii. Aici, secretarul de stat în cadrul ministerului, Andrei Baciu, a spus că decizia aparține INSP.

Într-un final, INSP a spus că piscinele rămân închise nu pentru că s-ar transmite virusul, ci pentru că există riscul aglomerării.

În luna martie, când s-au închis piscinele, nimeni nu ştia cu exactitate care sunt riscurile transmiterii virusului prin apă. OK, între timp, informaţiile în această privinţă s-au actualizat. Dar piscinele acoperite rămân închise, fiindcă există riscul aglomerării, dacă le dăm drumul. Vorbim despre un spaţiu închis, unde riscul infectării e mare“, a spus Simona Pârvu, INSP.

Comentează pe FACEBOOK