luni 17 iunie 2024

România, în conducerea Asociației Europene a Instituțiilor de Garantare

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

În data de 26.11.2021, directorul general al FNGCIMM, dl. Dumitru Nancu, membru în Consiliul de Administrare al Asociației Europene a Instituțiilor de Garantare (AECM) cu un mandat de 3 ani, a fost ales cu unanimitate de voturi și în funcția de Vicepreședinte.

Este pentru prima dată în istoria AECM, singurul for european care reprezintă interesele instituțiilor de garantare, când este ales un Vicepreședinte dintr-o altă țară decât cele din care provin membrii fondatori ai Asociației. Pentru România, alegerea domnului director general Dumitru Nancu pe această poziție reprezintă cea mai înaltă reprezentare pe care o instituție financiară nebancară din țara noastră o ocupă la nivel european.

Cu prilejul preluării mandatului, directorul general al FNGCIMM a declarat:

“Sunt extrem de onorat să preiau funcția de vicepreședinte al acestui important for european și sunt convins că din această poziție pot contribui semnificativ la misiunea de promovare și diversificare a instrumentelor de garantare la nivel european. AECM-ul reprezintă un for de dezbatere și promovare a celor mai inovatoare politici de sustinere a IMM-urilor, prin intermediul instrumentelor financiare de tipul garanțiilor, care relevă din ce in ce mai mult, importanța fondurilor de garantare în economiile naționale, în special în această perioadă de mari provocări. Voi continua să demonstrez cu aceeași determinare, utilitatea și eficiența garanțiilor financiare, așa cum am făcut-o la nivel național, pentru IM-urile din România. De la debutul pandemiei, FNGCIMM a acordat un număr de 164.479  garanții, în valoare de peste 29,7 miliarde lei, care au susținut credite în valoare de peste 37, 6 miliarde lei.”

FNGCIMM a susținut demersurile AECM privind prelungirea Cadrului temporar european pentru măsuri de combatere a crizei COVID-19 și în anul 2022, precum si prelungirea schemelor de ajutor de stat. Comisia Europeana a preluat în marja consultărilor, propunerile FNGCIMM, astfel că în urmatoarea etapă a Cadrului Temporar, au fost introduse două instrumente noi pentru a sprijini redresarea economiei. Acestea vizează măsuri de sprijinire a investițiilor care pot fi acordate sub formă de  stimulente precum granturile nerambursabile, avantaje fiscale, rate subvenționate ale dobânzii pentru împrumuturi sau garanții, precum si măsuri de sprijinire a solvabilității sub forma unui stimulent pentru investițiile private în capitaluri proprii, datorie subordonată sau cvasicapital.

În data de 18 noiembrie 2021, Comisia Europeană a aprobat prelungirea, până la 30.06.2022, a Cadrului temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei în contextul actualei epidemii de Covid-19, urmând ca în cel mai scurt timp, legislația incidentă programelor naționale de sprijin implementate de către FNGCIMM să fie amendată, iar programele să se desfășoare conform calendarului stabilit.

 

Ce este AECM

Asociația Europeană a Instituțiilor de Garantare (AECM) este cel mai important organism de promovare a instrumentelor și a programelor de garantare la nivel european, format din 48 de membri, din 31 de țări europene si învecinate continentului. Instituțiile membre promovează standardele şi principiile europene și beneficiază de rezultatele demersurilor întreprinse de asociație pe lângă instituțiile europene și internaționale. În același timp, AECM servește ca platformă pentru schimbul de bune practici privind aspectele operaționale ale activității membrilor săi. La jumătatea anului 2020, membrii AECM au avut un volum total de garanții în portofoliu în valoare de aprox. 259 miliarde Euro iar o ultima analiza indica 303 miliarde Euro garanții acordate.

Prin vocația sa de reprezentare politică, AECM promovează interesele membrilor săi în fața instituțiilor europene – Comisia Europeană, Parlamentul și Consiliul European,  precum și în fața organismelor financiare  instuționale, cum ar fi Banca Europeană de Investiții, Fondul European de Investiții, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Mondială, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică. Cele mai importante teme de interes urmărite de AECM privesc reglementările privind ajutorul de stat relevante pentru schemele de garantare din cadrul pieței interne UE, programele europene de sprijin și cerințele prudențiale.

 

Despre FNGCIMM

 

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse. FNGCIMM instrumentează programe guvernamentale destinate relansării economice, dezvoltării mediului de afaceri, precum şi creării și susținerii de locuri de muncă, funcţionând ca o societate comercială pe acţiuni, cu acţionar unic statul român, sub supravegherea prudenţială a Băncii Naţionale a României.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro