joi 28 septembrie 2023

România Introduce Registrul Național pentru Diabet Zaharat și Prediabet

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
Ministerul Sănătății, prin intermediul Comisiei Naționale de Diabet, informează că va implementa Registrul Național pentru Diabetul Zaharat și Prediabet, conform rapoartelor de la Agerpres.
Registrul va acționa ca o platformă electronică deținută de Ministerul Sănătății și va fi gestionat de către Institutul Național de Sănătate Publică.

Informațiile medicale ale pacienților diagnosticați cu prediabet sau diabet zaharat vor fi înregistrate într-o bază de date centralizată la nivel național, care poate fi conectată la dosarul electronic de sănătate al pacientului în cadrul Platformei informatice a asigurărilor de sănătate, conform unui comunicat emis de comisie.

Modificarea legislației referitoare la prevenția și detectarea precoce a diabetului zaharat este un pas extrem de semnificativ, atât pentru persoanele cu diabet, pentru cei expuși la risc, cât și pentru comunitatea medicilor specializați în diabet, conform sursei citate.

Planul național de prevenție a diabetului zaharat va fi dezvoltat de o comisie interministerială, având în vedere că problemele de sănătate publică au o natură trans-sectorială, fiind influențate de factori socio-economici, educaționali, biologici, de mediu, stilul de viață, disponibilitatea și calitatea serviciilor de sănătate.

Planul național de prevenție va acoperi grupurile care beneficiază și participă la intervențiile destinate reducerea riscului de diabet zaharat, dizabilitate sau deces, precum și aspectele legate de drepturile și obligațiile acestor grupuri.
În plus, acest plan va detalia competențele și responsabilitățile celor implicați în intervențiile pentru reducerea riscului de diabet zaharat, dizabilitate sau deces, precum și obligațiile autorităților și instituțiilor publice responsabile de implementarea măsurilor de prevenție și depistare precoce a diabetului.

„Prin proiectul de act normativ se reglementează faptul că în cadrul planului vor fi incluse programe, proiecte şi activităţi, ca părţi importante ale acestuia, pentru a îmbunătăţi şi clarifica modalitatea în care se vor pune în aplicare măsurile de prevenţie şi depistare precoce a diabetului zaharat”, arată sursa citată.

Intervențiile destinate reducerii riscului de diabet zaharat, dizabilitate sau deces, în cadrul Planului național de prevenție, vor fi finanțate din diverse surse, inclusiv de la bugetul de stat, Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, bugetele locale, donații și sponsorizări, precum și alte surse legale.

Planul național de prevenție va implica activ medici diabetologi, precum și medici din toate specialitățile care au un rol în prevenția, depistarea și tratamentul diabetului zaharat și prediabetului. De asemenea, personalul acreditat care furnizează servicii auxiliare în cadrul actului medical, educația terapeutică, tratamentul medicamentos sau dispozitivele medicale vor juca un rol important în implementarea acestui plan.

Președintele Comisiei Naționale de Diabet, conf. univ. dr. Anca Pantea Stoian, a subliniat că toate aceste măsuri implementate vor aduce îmbunătățiri semnificative în gestionarea pacienților cu diabet, în prevenirea complicațiilor și în rândul persoanelor cu prediabet.

„Noua lege a prevenţiei diabetului zaharat, precum şi Registrul Naţional de Diabet şi Prediabet – un obiectiv extrem de aşteptat de medicii diabetologi de foarte mult timp – devin astfel instrumente importante care vin să completeze şi să întărească politicile de sănătate publică existente în diabet. Probabil suntem printre puţinele ţări din lume care au asemenea direcţii de acţiune şi implementare a măsurilor privind abordarea pacientului cu diabet zaharat, atât adult cât şi copil”, a precizat aceasta.

În viitorul apropiat, se vor iniția procesele de dezvoltare a reglementărilor asociate acestei legi, precum și elaborarea structurii și aspectului Registrului Național pentru Diabet și Prediabet, conform informațiilor din comunicat.

Sursă: Agerpres

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -" "
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro