România rămâne sub MCV

România rămâne sub MCV. În cel mai recent raport al Comiei Europene, publicat marți, se arată că, în 2021 s-a dat un impuls reînnoit reformei în justiție, dar se așteaptă măsuri concrete. Astfel, reprezentanții de la Bruxelles anunță că va continua să monitorizeze îndeaproape evoluţia situaţiei din România prin intermediul MCV, până la îndeplinirea obiectivelor de referinţă în sistemul judiciar și în lupta anticorupție. Aceasta, în condițiile în care premierul Florin Cîțu afirma în luna martie că reprezentanții Comisiei Europene susțin eliminarea MCV la finalul acestui an.

„De la ultimul raport MCV din 2019 se înregistrează o tendință pozitivă, astfel cum arată parametrii obiectivelor de referință ale MCV. Comisia salută faptul că, în 2021, s-a dat un impuls reînnoit reformei și remedierii regreselor înregistrate în perioada 2017-2019. Ca urmare a acestui fapt, s-au înregistrat progrese în ceea ce privește toate recomandările din cadrul MCV care nu fuseseră încă puse în aplicare, iar multe dintre acestea sunt aproape de a fi îndeplinite dacă progresele rămân constante.

Comisia așteaptă cu interes ca autoritățile române să transpună acest angajament în măsuri concrete, legislative și de altă natură”, se arată în raportul Comisiei Europene.

Stelian Ion, ministrul Justiției, susține că raportul publicat marți de Comisia Europeană este scris într-o „notă pozitivă”, iar autoritățile române sunt încurajate să meargă pe aceeași linie.

„Din octombrie 2019, nu am mai avut un astfel de raport. Au fost monitorizate toate mișcările noastre în plan legislativ și raportul, ca de obicei, reprezintă o imagine fidelă și obiectivă. Aș sublinia, în termeni generali, că nota în care este scrisă acest raport este o notă pozitivă. Se remarcă progresele și din anul 2020, și de la începutul acestui an. Stabilim foarte clar că avem ca obiectiv noi, România, ideea de a ridica cât mai curând MCV”, a declarat Stelian Ion.

Comentează pe FACEBOOK