miercuri 16 octombrie 2024

România și Bulgaria, pregătite pentru aderarea completă la Schengen

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Comisia Europeană a reafirmat joi că România și Bulgaria sunt pe deplin pregătite pentru a adera integral la spațiul Schengen.

„Poziția Comisiei cu privire la eliminarea controalelor la frontierele interne pentru Bulgaria și România rămâne neschimbată. Așa cum a subliniat președinta Ursula von der Leyen în orientările politice pentru următoarea Comisie Europeană (2024-2029), Bulgaria și România și-au dovedit capacitatea de gestionare a frontierelor și de returnare a migranților. Ele sunt pregătite și ar trebui să beneficieze integral de spațiul Schengen”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Această declarație vine în contextul întrebărilor legate de efectele controalelor la frontierele interne introduse de mai multe state Schengen asupra extinderii acestei zone, inclusiv pentru România și Bulgaria, mai ales în ceea ce privește frontierele terestre.

Decizia finală, așteptată în 2024

Oficialul european a subliniat că Consiliul Uniunii Europene trebuie să adopte o decizie suplimentară pentru a stabili o dată pentru eliminarea controalelor la frontierele terestre între România, Bulgaria și alte state Schengen. „Comisia Europeană va continua să ofere sprijinul necesar președinției Consiliului, pentru a se asigura că o decizie privind frontierele terestre poate fi luată în 2024”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Controalele la frontierele terestre extinse în mai multe state Schengen

În urmă cu aproximativ zece zile, Germania a introdus controale la toate frontierele sale terestre pentru o perioadă de șase luni, în încercarea de a combate imigrația ilegală. Măsuri similare fuseseră deja aplicate la granițele cu state vecine, iar din 16 septembrie, aceste controale au fost extinse la frontierele cu Luxemburg, Belgia, Olanda și Danemarca.

România Schengen
romania in spatiul schengen

Conform regulamentului Dublin, care reglementează procedurile de azil în Uniunea Europeană, cererile de azil trebuie procesate în țara membră unde migrantul a intrat prima dată în blocul comunitar.

Spațiul Schengen și aderarea parțială a României și Bulgariei

Spațiul Schengen reprezintă zona de liberă circulație a Uniunii Europene, care include majoritatea celor 27 de state membre. La sfârșitul lunii martie 2023, România și Bulgaria au aderat la acest spațiu doar parțial, prin includerea frontierelor aeriene și maritime. Eliminarea controalelor la frontierele terestre este încă în așteptare, din cauza lipsei unanimității în cadrul Consiliului Uniunii Europene.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Culin Valentina
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro