luni 17 iunie 2024

România va da în judecată Austria

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat vineri, într-un interviu acordat publicației austriece Der Standard, că România va da în judecată Austria la Curtea de Justiție a UE dacă se va opune iar aderării la Schengen.

STANDARD: Ce strategie veți avea pentru a-l convinge pe cancelarul austriac să renunțe la veto-ul împotriva aderării la Schengen?

Marcel Ciolacu: Cancelarul federal Karl Nehammer ne-a informat cu doar câteva zile înainte de întâlnirea Consiliului UE că nu va sprijini aderarea României. Acest lucru a dus la frustrare în rândul autorităților și al românilor.

Ceea ce nu pot accepta este explicația că veto-ul Schengen ar avea legătură cu campania electorală din Austria. Spania, țară aflată la președinția UE, sprijină acum aderarea României la spațiul Schengen și se asigură că această temă va fi pe ordinea de zi – fie în octombrie, fie pe 4 sau 5 decembrie la Consiliul miniștrilor de interne ale UE. Toate celelalte state – cu excepția Austriei – susțin și ele aderarea României. Nu este adevărat ceea ce spune Nehammer și anume că prin România are loc o migrație crescută. De asemenea, am introdus controale comune la frontieră împreună cu Serbia pentru a scoate această problemă din discuție. Totuși, dacă cancelarul Nehammer își va folosi din nou dreptul de veto în mod nejustificat, în calitate de prim-ministru va trebui să contest decizia Austriei la Curtea Europeană de Justiție.

STANDARD: Dacă Nehammer spune din nou nu, veți merge la Curtea Europeană de Justiție?

Marcel Ciolacu: Categoric, da!

STANDARD: Cât de scump ar putea fi pentru Austria un astfel de proces?

Marcel Ciolacu: Suficient! Conform calculelor noastre, prejudiciul se ridică la cel puțin două procente din produsul intern brut. Dar cel mai rău dintre toate este faptul că Austria a creat un precedent. Pentru că în mod normal statele membre urmează recomandările instituțiilor UE. Croația a solicitat să se alăture în urmă cu aproximativ patru sau cinci ani. România și Bulgaria ar fi putut bloca aderarea, dar noi nu am făcut asta.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro