Românii pierd 4 ani din viață din cauza poluării

Românii care locuiesc în zone urbane puternic poluate, cum este cazul Capitalei, pierd în medie patru ani din speranța de viață, arată studiile efectuate la nivel european. Șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, spune că anual, în România, 25.000 de oameni mor din această cauză. Din acest punct de vedere, România se află pe „podiumul” statelor europene, în acest top negativ. 

„Comparând cu COVID-19, poluarea este cam pe acolo, dacă nu puțin mai sus” în ceea ce privește numărul de persoane decedate, a declarat Berceanu, potrivit Digi24.

Pentru a ameliora aceste probleme, este nevoie de politici guvernamentale ferme, a atenționat Berceanu.

De altfel, situația este gravă la nivel mondial. Nivelul de CO2 din atmosferă a atins cea mai ridicată valoare de când se fac măsurători, în urmă cu 63 de ani, spun oameni de ştiinţă de la Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din Statele Unite şi Scripps Institution of Oceanography de la Universitatea din California, informează Reuters.

„În fiecare an adăugăm în atmosferă aproximativ 40 de miliarde de tone de poluare prin CO2”, a declarat Pieter Tans, om de ştiinţă în cadrul NOAA.

„Adică un munte de carbon pe care îl dezgropăm din Pământ, îl ardem şi îl eliberăm în atmosferă sub formă de CO2… an după an”, a adăugat el.

În pofida deceniilor de negocieri, comunitatea mondială a fost incapabilă să încetinească într-o manieră semnificativă, ca să nu mai vorbim de inversare, creşterile anuale ale nivelului de CO2 din atmosferă.

Comentează pe FACEBOOK