Cele mai frecvente boli de pe planetă, conform statisticii OMS, sunt cele ale aparatului dentar. România ocupă un loc „fruntaș” într-un top al țărilor în care populația se confruntă cu acest gen de probleme. Cu toate acestea, sistemul public redirecționează puțin spre deloc din resursa financiară pe zona medicală către acoperirea acestor patologii.
Prezentă la cea mai recentă ediție a emisiunii Selectiv cu Dan Bucura, medicul Ecaterina Ionescu, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi din România a vorbit în premieră despre aceste probleme. „Pachetul de bază este unul pe care chiar nu avem de ce să îl criticăm. El include chiar aspecte cu conotații de prevenție. Numai că fondul alocat serviciilor de stomatologie este unul foarte mic, de 0,4 la sută din fondul național. Din acest 0,4, unui medic primar stomatolog îi reveneau până anul trecut doar 2000 de lei. Acum s-a ajuns la 4.000 de lei”, a explicat Ecaterina Ionescu.
Aceste sume extrem de mici se epuizează aproape instant. Pe cale de consecință, plafonul ajunge doar în primele zile ale fiecărei luni, iar majoritatea românilor nu apucă niciodată să beneficieze de aces gen de servicii medicale. Colegiul Medicilor Stomatologi din România trage un semnal de alarmă cu privire la nevoia urgentă de creștere a resursei financiare pe această zonă, în contextul în care sănătatea orală a românilor este din ce în ce mai precară. Aveți mai jos un fragment sugestiv din emisiune:
Comentează pe FACEBOOK