miercuri 6 noiembrie 2024

Scandalul platformei IT pregătite împotriva fake-news

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Un ONG a lansat o inițiativă de creare a unei platforme informatice care să identifice narativele propaganei pro-ruse pe rețelele sociale, în contextul războiului din Ucraina. Beneficiarul va fi Guvernul României, căruia i s-a cerut o listă de teme-cheie ce vor fi analizate. 

Platforma IT este însă una controversată.  Mai exact, Profit.ro a scris că, pentru presa de investigație, spre exemplu, orice articol care ar semnala acte de corupție, incompetență sau alte deficiențe în Executiv l-ar face pe autor suspect de a fi agent al propagandei ruse în algoritmii platformei. La fel, orice postare similară pe bloguri sau pe rețele sociale.

De asemenea, trebuie menționat că inițial s-a scris în presă că statul este inițiatorul acestei platforme, știre infirmată atât de autorități, cât și de ONG-ul inițiator.

Ulterior, Oana Popescu, directorul ONG-ului Global Focus, a declarat vineri pentru G4Media.ro că inițiativa le aparține și că această decizie a fost luată „pe fondul a ce am văzut în ultimele zile trecute: isteria pastilelor cu iod, cozi benzinării, cozi la pașapoarte. „

Cum va colaborare coaliția de ONG-uri cu guvernul?

”Singurul parteneriat solicitat de la guvern a fost acesta: dacă facem așa ceva, sunt șanse să luați în considerare recomandările noastre? Noi putem arăta monitorizarea noastră. Avem șanse să ne luați în considerare? Au spus că da, au fost deschiși să colaborăm, și le-am cerut termeni – cheie pentru algoritmul nostru. Ce termeni-cheie să introducem, cum am cerut de la alte ONG-uri și de la experți individuali. Noi o să ordonăm termenii-cheie și o să alegem ce credem că e relevant, în baza experienței noastre”, a mai spus Oana Popescu.

Anterior, Profit.ro scrisese că ar fi vorba despre ”un grup de lucru creat de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), la care s-a alăturat și Guvernul României, împreună cu CNA și mai multe ONG-uri, pregătește o platformă informatică, ce va scana presa online, dar și bloguri și rețele sociale, pentru a găsi “fake news”, surse de dezinformare și propagandă în contextul conflictului din Ucraina”. De asemenea, Profit.ro scria că, potrivit propunerilor transmise de Guvern, combinațiile de cuvinte considerate posibilă dezinformare și propaganda rusă sunt cele care ar asocia, în același text, Guvernul, premierul Nicolae Ciucă sau președintele Klaus Iohannis cu un context de “corupție” ori “incompetență”, având ca marker de dezinformare expresii precum “mizerie” sau “furtișag”. Alți „markeri ai dezinformării” propuși de Guvern sunt “lipsa consensului”, „tradiții”, „spiritualitate”, „extindere”, dacă sunt asociați, după caz, unor “subiecți” precum NATO, România, Bruxelles, Ursula, Stoltenberg, Geoană, și alții.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro