joi 7 decembrie 2023

Schengen. Austria se opune aderării României. Mesajul lui Iohannis

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Austria se opune aderării României la spațiul Schengen. Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat, marți, la Tirana, în marja Summitului UE – Balcanii de Vest, că „este nevoie de mai mult timp” pentru a primi România și Bulgaria în spațiul Schengen.

„Ministrul de Interne a precizat clar. Nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea cu Bulgaria și România. Este nevoie de mai mult timp. Avem 75.000 de imigranți ilegali neînregistrați în Austria. Asta înseamnă că au sărit granița externă a Uniunii Europene și au ajuns într-o țară internă, așa cum e Austria. Trebuie întâi să răspundem la aceste întrebări de securitate”, a spus cancelarul austriac.

Totodată, președintele Klaus Iohannis, prezent la Tirana, a declarat că partea română va discuta și va negocia „până în ultimul moment”.

„Încă se discută, se negociază. Joi această chestiune se va afla pe masa Consiliului, în format JAI, de miniștri de interne și de justiție. Acolo sigur că se va discuta in extenso această chestiune. Până atunci, este nevoie încă de negocieri, încă se discută pe textul acelei decizii.

Noi suntem angajați să stăm hotărâți până în ultimul moment și să ducem decizia acolo unde o dorim noi (…). În continuare se discută și se negociază. Nu ne vom opri din discutat și negociat până în ultimul moment”, a explicat Iohannis.

Întrebat dacă România ar putea fi decuplată de Bulgaria în acest proces, el a spus: „Acum, în condițiile în care deciziile referitoare la România și Bulgaria nu sunt tocmai identice, nici rezultatele nu pot fi tocmai identice, dar asta nu înseamnă că nu se poate găsi o formulă de decizie care este convenabilă pentru ambele părți. O decuplare este, sigur, o chestiune care s-a mai discutat și speranța mea este să avem o decizie pozitivă și să nu fie nevoie să discutăm în continuare aceste chestiuni”.

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro