Economiștii se așteaptă la noi creșteri de taxe anul viitor din cauza deficitului bugetar, care va depăși 120 de miliarde de lei. Potrivit rectificării bugetare anunțate luni de premierul Marcel Ciolacu, vor fi alocate mai multe fonduri pentru sănătate, transporturi și educație, dar se taie de la mai multe instituții. Aceasta consfințește și un deficit bugetar anticipat de 6,9% din PIB la finele anului, mult peste ținta de 5% asumată inițial de Guvern. Consiliul Fiscal anticipează un deficit chiar de 8% din PIB, transmite B1 TV.
Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, vorbește despre curaj, argumentând că „84% din deficit merge în zona de investiții” și că „aplicăm modelul statelor europene puternic dezvoltate”.
Specialiștii, în schimb, il contrazic pe Ciolacu și atrag atenția că vor urma creșteri de taxe, în 2025.
Deja deficitul anticipat pe acest an e de 123 de miliarde de lei, adică 7% din PIB.
Nivelul e mult peste plafonul de 3% acceptat de UE. Guvernanții spun că negociază cu Bruxelles-ul o păsuire pe 7 ani, dar dacă nu vom primi derogare, riscăm să ne fie tăiate din fondurile europene.
Economiștii se așteaptă la noi majorări de taxe
„În 2025 riscăm să creștem fiscalitatea – probabil se va majora TVA, se vor majora impozitele pe proprietate si e un risc ridicat sa se creasca suplimentar si impozitarea pe salarii”, a declarat Adrian Codirlașu, vicepresedintele Asociatiei Analiștilor Financiari, pentru Știrile Pro TV.
Economiștii Consiliului Fiscal spun că deficitul va ajunge la 8% din PIB – cel mai mare de la pandemie încoace, iar agenția de rating Fitch spune că țara noastră va avea cel mai mare deficit din Uniunea Europeană.
Riscăm astfel și o retrogradare a ratingului de țară, adică investitorii ne-ar putea ocoli, iar costurile la care statul se împrumută vor crește.
Comentează pe FACEBOOK