sâmbătă 22 iunie 2024

‘Se lucrează pe șest la naționalizarea Pilonului II de pensii’

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

La Ministerul Finanțelor s-ar lucra la un plan de naționalizare a Pilonului II de pensii, a declarat, joi, Claudiu Năsui, deputat USR.

Afirmația acestuia vine după ce, cu o zi înainte, ministrul Muncii, Marius, Budăi, a spus că estimarea de deficit la bugetul de pensii pe anul acesta este de 12 miliarde de lei, exact suma ce este virată de stat către Pilonul 2 de pensii. Budăi a mai explicat că ”nu suntem afectaţi în Pilonul 1”.

„În ministerul finanțelor se lucrează la un nou plan de naționalizare a pilonului 2 de pensii.
Totul e încă pe șest, dar intenția e clară. Vor să vă ia contribuția la pilonul 2. Acei 3.75% pe care îi cotizați lunar pentru asta. 
Planul este să gonească administratorii de fonduri din România, ca apoi să preia activele noastre administrate de aceștia, și, evident, contribuția lunară”, a scris Năsui pe Facebook.
Primul pas, spune el, este să acuze fondurile de P2 că au „pierdut banii românilor”.
„Lucrul acesta se va întâmpla pentru că randamentele de la P2 vor scădea din cauza creșterii dobânzilor. Nu e cazul să intru în detalii, dar, pe scurt, fondurile de P2 sunt pline de titluri de stat (că așa îi obligă statul). Iar titlurile de stat scad atunci când dobânzile cresc. Deci pierderi la pilonul 2.

Vor folosi ASF să chinuie cât pot de mult administratorii de fonduri ca să închidă prăvălia și să plece din România. După care vor veni tot ei să pozeze în mari salvatori. Vor face o companie de stat ca să preia activele fondurilor care pleacă, sub pretext că „iată că a eșuat privatul și tot statul trebuie să vină să vă salveze”.
Miza e să pună mâna pe cei 3.75% din CAS care merg acum spre pilonul 2″, mai scrie deputatul USR.
Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro