„Ar fi și în interesul copiilor” comasarea alegerilor, pentru că „le salvăm 10-12 zile de școală”, susține șeful senatorilor PNL, Daniel Fenechiu.
”Anul 2024 este un an în care sunt prevăzute patru rânduri de alegeri, dintre care alegerile prezidențiale sunt alegeri în două tururi. Asta înseamnă că românii ar urma să fie chemați la vot de cinci ori, asta înseamnă că de cinci ori, în școlile din România ar urma întreruperi ale activității de circa o săptămână-zece zile, asta înseamnă niște cheltuieli destul de importante și chiar dacă știm foarte bine că democrația costă, ne gândim că ideea de a face cel puțin o comasare este în interesul românilor, este în interesul bugetului și este în interesul copiilor care merg la școală, cărora dacă facem o singură comasare, le salvăm 10-12 zile de școală”, a spus Fenechiu la RFI.
El spune și ce alegeri pot fi comasate: ”Dacă facem o analiză foarte simplă, constatăm așa: cu europarlamentarele nu putem comasa absolut nimic, datorită faptului că mandatele primarilor sunt valabile până în luna septembrie, datorită faptului că mandatele parlamentarilor sunt valabile până pe 20 decembrie, la fel al președintelui României. Motiv pentru care europarlamentarele vor avea loc, așa cum s-a stabilit, în luna iunie, singure, iar în ceea ce privește prezidențialele, turul întâi al prezidențialelor sau turul doi al prezidențialelor pot fi comasate. Turul întâi ar putea fi comasat, dacă există voință politică, cu alegerile locale. Dacă nu, există varianta comasării turului doi al prezidențialelor cu alegerile parlamentare”.
Întrebat dacă PNL se gândește la binele populației sau mai degrabă la binele partidului, ținând cont că o comasare a alegerilor ar maximiza șansele formațiunii, Daniel Fenechiu a răspuns: ”E în firea omului să încerce ca în momentul când aplică anumite măsuri de acest gen, să aibă și o doză de subiectivism. Acuma, dacă aș veni eu să vă spun că orice variantă de comasare nu generează niște avantaje, pe lângă faptul că aș fi necredibil, ați trăi cu impresia că fac mișto de inteligența românilor. Nu cred că așa se pune problema. E adevărat, în orice comasare posibilă, câștigă partidele mainstream, este foarte adevărat acest lucru, dar din punctul acesta de vedere, este o situație care derivă din faptul că PNL și PSD sunt două partide mari, două partide cu o rețea electorală și o rețea organizatorică foarte bună. Nu cred că este vina celor două partide mari din România că au o extindere mai bună, o organizare mai bună și că anumite măsuri pot să le avantajeze, datorită faptului că sunt partide mari, că puteau să nu fie la guvernare și puteau să aibă același interes”.
Comentează pe FACEBOOK