joi 12 decembrie 2024

Serviciul de informații a comunicat despre planul Hamas

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Potrivit informațiilor făcute publice luni seara de televiziunea publică israeliană Kan, serviciul de informații al armatei israeliene (Tsahal) avea cunoștință „cu un grad ridicat de precizie” înainte de 7 octombrie despre planurile grupării teroriste Hamas de a răpi între 200 și 250 de persoane, inclusiv civili și militari.

Potrivit unui document al Direcției de Informații Militare a Tsahal, cu mai puțin de trei săptămâni înainte de data de 7 octombrie (2023), Hamas se pregătea pentru o invazie pe scară largă în teritoriul israelian. Se credea că gruparea intenționează să ia ostatici în masă. Conform postului de televiziune Kan, care citează surse anonime din cadrul forțelor de securitate, acest lucru avea loc la antrenamentele lor.

Potrivit raportului prezentat de Kan în seara de luni, armata avea cunoştinţă cu precizie despre planurile grupării islamiste. În ciuda acestui fapt, a fost ignorată estimarea din 19 septembrie care indica un număr de 200-250 de ostatici vizaţi în atacul din sudul Israelului. Drept consecinţă, aproximativ 1.200 de persoane au fost ucise şi alte 251 au fost răpite.

Raportul dezvăluie informații despre planurile militanților Hamas de a se infiltra în bazele armatei israeliene, care erau inițial pregătite doar pentru un număr mai mic de luptători palestinieni. Cu toate acestea, atacul din 7 octombrie a dus la peste 3.000 de palestinieni care au pătruns pe teritoriul israelian prin trei puncte diferite.

Conform unui document detaliat, forţele de elită ale unei grupări teroriste palestiniene s-au antrenat pentru a efectua raiduri asupra oraşelor şi posturilor militare israeliene. Documentul descrie exerciţii specifice, precum luarea de ostatici din rândul soldaţilor sau civillilor şi condiţiile în care aceştia ar putea fi ucişi. Acest plan include şi instrucţiuni despre cum să se întoarcă în Gaza după raid.

Acest raport a fost prezentat oficialilor de rang înalt din serviciile de informații, mai precis din divizia Gaza. Guvernul și oficialitățile militare au afirmat că nu au fost avertizați despre o potențială invazie planificată a Hamas în acea perioadă, conform surselor israeliene.

Duminică, Curtea Supremă a Israelului a decis că ancheta privind deciziile armatei şi ale Shin Bet în ceea ce privește incursiunea Hamas trebuie suspendată temporar. Această decizie a fost luată deoarece se crede că continuarea investigației este mai degrabă contraproductivă în timpul conflictului desfăşurat între cele două părţi.

informații
hamas israel atac

„Dată fiind complexitatea şi amploarea investigaţiei, care ar putea dăuna eforturilor noastre, trebuie să suspendăm momentan acest proces”, a hotărât judecătorul Canfy-Steinitz în urma unei petiţii făcute de Mişcarea pentru un guvern bun în Israel şi de Forumul de apărare al scutului israelian.

După atacul neaşteptat al Hamas, armata israeliană a declanşat o investigaţie internă pentru a identifica eşecurile care au permis acest lucru. Sperăm să avem concluziile acestei anchete în luna iulie.

Pe data de 7 octombrie, a avut loc o breșă în securitatea israeliană, dar autoritățile nu au suferit prea multe consecințe. Doar două demisii importante din establishmentul militar au fost înregistrate și premierul Benjamin Netanyahu încă nu și-a asumat responsabilitatea politică pentru incident. Cu toate acestea, publicul a reacționat puternic și opoziția îi cere să organizeze alegeri anticipate din cauza modului în care a gestionat războiul.

Adesea, autorităţile israeliene folosesc ca argument pentru amânarea cercetărilor faptul că acestea ar putea perturba conflictul în curs de desfăşurare din Fâşia Gaza. Deşi numărul victimelor este contestat, se estimează că 37.300 de palestinieni au pierdut viaţa în acest război, potrivit cifrelor prezentate de Hamas.

Prima demisie în urma atacului Hamas a avut loc pe 22 aprilie, când generalul Aharon Haliva, şeful serviciilor de informaţii militare israeliene, a decis să părăsească poziţia sa după 38 de ani de serviciu militar.

Pe data de 9 iunie, a avut loc o a doua demisie notabilă în rândul forțelor armate israeliene. Generalul de brigadă Avi Rosenfeld a demisionat din cauza faptului că nu a reușit să protejeze comunitățile din apropierea graniței cu Fâșia Gaza și miile de persoane implicate în festivalul de muzică Reim, precum și forțele militare staționate în avanposturile acestei regiuni.

În urma incidentului din data de 7 octombrie, directorul Serviciului de Securitate Internă Ron Bar și-a prezentat scuze publice și a asumat responsabilitatea pentru ceea ce s-a întâmplat. Cu toate acestea, acesta își păstrează în continuare poziția în cadrul funcției.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Culin Valentina
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro