Sfânta Lumină va fi adusă și anul acesta de la Ierusalim în România, sâmbătă seara, de către părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române din Țara Sfântă. Anunțul a fost făcut de către Patriarhia Română, care a subliniat importanța acestui gest liturgic cu ocazia marelui praznic al Învierii Domnului.
Tradiție pascală continuată în Anul Centenar al Patriarhiei Române
Aducerea Sfintei Lumini de la Ierusalim a devenit o tradiție anuală a Bisericii Ortodoxe Române, fiind inițiată în anul 2009 de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. În 2025, această rânduială este reluată cu ocazia Anului Centenar al Patriarhiei Române, consolidând legătura spirituală dintre credincioși și locurile sfinte din Țara Sfântă.
Distribuția Sfintei Lumini către eparhii și parohii
Odată sosită pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă” – Otopeni, Lumina Sfântă va fi oferită tuturor delegaților eparhiilor Patriarhiei Române prezenți la fața locului. Ulterior, prin intermediul protopopiatelor, centrele eparhiale vor distribui Sfânta Lumină către fiecare parohie din țară.

În același timp, un delegat al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei va transporta Lumina de la București la Chișinău, pentru ca și parohiile din Mitropolia Basarabiei să primească acest simbol pascal.
Patriarhul Daniel va primi oficial Sfânta Lumină la Catedrala Patriarhală
Tot sâmbătă seara, în jurul orei 19:00, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va întâmpina Sfânta Lumină la Catedrala Patriarhală din București. Acest moment marchează debutul slujbei de Înviere și transmite un mesaj puternic de unitate și comuniune spirituală pentru toți creștinii ortodocși din România și diaspora.
Sfânta Lumină – simbol al unității și bucuriei pascale
Ritualul aducerii Sfintei Lumini din Ierusalim reprezintă nu doar o tradiție religioasă cu încărcătură simbolică profundă, ci și o expresie a unității ecleziale în cadrul Patriarhiei Române. De asemenea, împărtășirea acestui dar divin cu toate parohiile românești devine un semn al bucuriei pascale care unește întreaga comunitate ortodoxă în jurul Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.
Comentează pe FACEBOOK