sâmbătă 2 martie 2024

Sfaturi Utile de la ANPC pentru Cadourile și Dulciurile de Moș Nicolae

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
În perspectiva celebrării Sfântului Nicolae, directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, îndeamnă părinții să achiziționeze dulciuri exclusiv din magazine și zone specializate, unde se furnizează documente de cumpărare. Această precauție este menită să permită consumatorilor să poată demonstra tranzacția în cazul unor eventuale reclamații legate de calitatea sau siguranța produselor achiziționate.

„Dacă doreşti să dăruieşti o jucărie care să nu reprezinte un pericol pentru copii, ci să fie un cadou practic, atractiv care să aducă zâmbete pe chipurile lor, trebuie să ţii cont de următoarele sfaturi: să achiziţionezi jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă fiscală), pentru a putea proba tranzacţia, în cazul în care, în mod justificat, doreşti să reclami calitatea/siguranţa unui produs; să alegi întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale. Jucăriile trebuie să fie însoţite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată, care ajută la alegerea jucăriei; trebuie să ai în vedere faptul că jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârstă specifice pot să îi rănească”, a scris pe Facebook Paul Anghel.

Recomandările lui Anghel pentru părinți includ verificarea jucăriilor pentru marcări vizibile, lizibile și durabile ale producătorului și/sau importatorului, precum și coordonatele acestora (nume, denumire comercială înregistrată sau marcă înregistrată și adresa de contact). De asemenea, trebuie să fie identificate numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie, modelul sau alt element de identificare) și marcajul de conformitate CE, indicând astfel că jucăria este sigură.

În cazul jucăriilor mici, aceste detalii ar trebui să fie disponibile pe ambalaj sau într-un document însoțitor, conform precizărilor reprezentantului ANPC. Anghel insistă și asupra verificării existenței instrucțiunilor de utilizare și a avertismentelor specifice, traduse în mod obligatoriu în limba română, cu respectarea precauțiunilor de utilizare pentru diverse categorii de jucării.

De asemenea, el îndeamnă părinții să evite achiziționarea jucăriilor cu părți mici detașabile pentru copiii sub 3 ani, având în vedere riscul de înecare, și să respecte avertismentele referitoare la jucăriile nerecomandate pentru cei sub 36 de luni. Jucăriile destinate copiilor mai mari ar trebui să fie păstrate în afara accesului copiilor sub 3 ani.

„Este necesară examinarea periodică a jucăriilor pentru eliminarea acelora care sunt stricate/uzate şi pot reprezenta un pericol pentru sănătatea şi siguranţa copilului. Este indicat să aruncaţi jucăriile deteriorate”, subliniază Paul Anghel.

În ceea ce privește dulciurile, șeful ANPC îndeamnă la achiziționarea acestora doar din locuri autorizate.

„Trebuie evitată cumpărarea de la vânzători ambulanţi, chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic. Înainte de cumpărare, trebuie verificată starea ambalajelor (integritate, etanşeitate) şi încadrarea produselor în data durabilităţii minimale, după caz, în data limită de consum stabilite de producător.

Toate produsele din import trebuie să fie însoţite de etichete cu elementele de identificare şi informare în limba română”, subliniază reprezentantul ANPC.

Pentru ciocolată și produse din ciocolată, este obligatoriu să se specifice conținutul de cacao substanță uscată, exprimat în procente. În cazul ciocolatei umplute, trebuie menționat conținutul produsului de umplutură. Excepție fac produsele din ciocolată preambalate, cu o greutate mai mică de 50 de grame, pentru care nu este necesară indicarea cantității nete. De asemenea, trebuie specificat adaosul de cafea sau băuturi spirtoase atunci când acesta depășește 1% din masa totală a produsului.

„Ciocolata proaspătă trebuie să prezinte o suprafaţă lucioasă, nestratificată şi fără pete, să fie onctuoasă, casantă la rupere fără senzaţie de rugozitate la masticare, culoare şi gust specific, iar drajeurile trebuie să aibă suprafaţa netedă, lucioasă, uscată şi nelipicioasă”, atrage atenţia Anghel în postarea sa.

Nu în ultimul rând, părinții trebuie să acorde o atenție deosebită existenței informațiilor referitoare la ingrediente cu potențial alergenic, a mai subliniat directorul general al ANPC, Paul Anghel, pe platforma de socializare.

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro