vineri 14 iunie 2024

Sonda chineză decolează de pe Lună cu eșantioane din partea ascunsă

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Marți, sonda chineză Chang’e 6 a decolat cu succes de pe suprafața ascunsă a Lunii, transportând mostre pentru prima dată în istorie.

Modulul de ascensiune al „sondei chineze Chang’e-6 a decolat de pe suprafaţa lunară marţi dimineaţă transportând eşantioane colectate de pe partea ascunsă a Lunii, o realizare fără precedent în istoria explorării umane a Lunii”, potrivit Administraţiei Spaţiale Chineze.

Duminică, Chang’e 6 a aterizat în bazinul imens Polul Sud-Aitken, care este unul dintre cele mai mari cratere de impact cunoscute din sistemul solar. Această zonă se află pe partea îndepărtată a Lunii și a fost descoperită de către administrația spațială.

Scopul principal al sondei este de a obține mostre din sol, iar misiunea sa programată pentru 53 de zile a început pe 3 mai. Dispozitivul de forare este folosit pentru a colecta probe sub suprafață, în timp ce brațul robotic poate prelua material direct de la suprafață.

sonda
sonda chineza decoleaza de pe luna

După ce au colectat cu succes mostre de pe suprafața Lunii, chinezii au instalat, pentru prima dată, un steag național purtat de lander pe partea îndepărtată a satelitului natural al Pământului.

Cercetătorii cred că faţa întunecată a Lunii – numită astfel pentru că nu este vizibilă de pe Pământ şi nu pentru că nu primeşte niciodată lumina Soarelui – prezintă oportunităţi importante pentru studiu. Craterele sale sunt mai puţin acoperite de fluxurile de lavă antice decât cele de pe faţa vizibilă şi apropiată, făcându-le mai promiţătoare pentru cercetarea detaliată a Lunii.

Studiile efectuate asupra obiectelor extraterestre ar putea oferi o mai bună înţelegere a formării satelitului natural al Pământului.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Culin Valentina
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro