Sorin Stănescu, cel mai mare crescător de cai pursânge arab din România, a pus pe picioare o fermă unică la noi în țară. Danubius Arabians, situată la doar 30 de kilometri de Capitală, este locul în care se cresc cele mai multe efective cabaline din rasa menționată și unde rezultatele excepționale au trezit interesul crescătorilor din lumea largă. Dincolo de premiile unice în istoria crescătorilor post-decembriști de cai, pe care acesta le obține în lumea largă, pasionatul om de afaceri a dezvoltat și o serie de metode inovative de reproducere, ce ar putea fi demne de filmele SF.
Desigur, metodele nu sunt o descoperire mioritică. Însă nimeni nu a fost dispus până acum să investească în așa ceva, mai ales că vorbim în mare parte de un hobby. Prezent în cea mai recentă ediție a emisiunii Selectiv cu Dan Bucura de la postul B1TV, medicul Sorin Stănescu a descris pe larg fenomenul de înmulțire a calului arab ce i-a adus un succes nebănuit. „Suntem singurii care lucrăm aproximativ 35-40 de produse anuale, prin embriotransfer. Ce însemnă asta..O iapă face un mânz la aproximativ 11 luni. Dacă un medic poate să însămânțeze o iapă și să extragă embrionul din uter și să îl replanteze într-o mamă surogat, acest lucru însemnă o reușită și poartă numele de embriotransfer. Tehnicile au ajuns foarte departe. Poți chiar și sexa embrionii, înainte de a fi introduși. Practic se pot obține, dintr-o iapă de calitate, în 11 luni, 11 mânji, în loc de unul singur. Compresând timpul, poți obține niște rezultate excelente” explică proprietarul Danubius Arabians.
Metoda se practică în zootehnie
Metoda descrisă de crescătorul de cai arabi menționat este practicată deja pe scară largă în zootehnie. Crescătorii de vite folosesc această tehnologie de peste 20 de ani. Marile centre de reproducție de pe planetă folosesc în mod uzual embriotransferul. „La vacă se prelevează de către medici undeva la 10-14 ovule lunar. Asta înseamnă că o vacă de calitate, de mare productivitate, poate scoate peste 100 de produși, cu diferiți tauri. Asta înseamnă că se poate face o selecție cu animale de foarte mare calitate. Ceea ce face ca prețul să scadă. Poți face o reproducere de calitate superioară, într-un timp scurt și pe o scară largă”, a explicat medicul din studio.
Dacă la industria zootohnică scopul final este de a reproduce mult, pentru consum, în creșterea cailor, aceeași tehnologie permite testarea unui număr mare de combinații genetice, în ideea obținerii acelui exemplar ce tinde spre perfecțiune. Și care, o dată obținut, îți va aduce aprecierea oricărui juriu în concursurile de pe planetă. Exact acest lucru încearcă să facă cei de la Danubius Arabians. Până acum, s-au mișcat bine! Rămâne să vedem cât de departe vor merge. Sau cât vor putea susține aceste proceduri. Deocamdată, pasiunea este mare. La fel și dragostea față de cal.
Comentează pe FACEBOOK