joi 12 decembrie 2024

Statele Unite acuzate de Rusia de complot în Georgia

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Serviciul de informaţii externe al Rusiei a acuzat marţi Statele Unite de încercarea de a schimba regimul politic din Georgia, care organizează alegeri parlamentare la data de 26 octombrie. Washingtonul a respins aceste acuzaţii ca fiind complet false.

Deşi serviciul rus de informaţii externe (SVR) a făcut o afirmaţie legată de încălzirea relaţiilor cu vecinul său tradiţional pro-occidental, nu a prezentat nicio dovadă pentru aceasta. Cu toate acestea, comunicatul SVR poate fi văzut ca un semn al eforturilor Moscovei de a îmbunătăţi relaţiile cu acest vecin.

Potrivit declarației SVR, Washingtonul are intenția fermă de a schimba regimul în Georgia după alegerile parlamentare viitoare. Spionajul rusesc susține că Administrația Biden a demarat o campanie masivă de dezinformare pentru a discreditat partidul guvernamental Visul Georgian.

Vorbind în faţa reporterilor, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a subliniat că aceasta nu este pentru prima dată când Rusia lansează o afirmaţie „absurdă” despre implicarea SUA în Georgia. El a denunţat cu fermitate această acuzaţie drept „complet falsă”.

Miller a subliniat ironia prin faptul că Rusia, care ocupă ilegal 20% din teritoriul Georgiei, face afirmații absurde despre alte țări. El se referă la regiunile Abhazia și Osetia de Sud, care au fost ocupate de Rusia în urma războiului din 2008.

Statele Unite
gergia si statele unite ale americii

În ciuda acuzațiilor oficiale ale partidului de guvernământ Visul Georgian, nu s-a făcut niciun comentariu. Ei au repetat acuze că țările occidentale sprijină grupurile de opoziție din Georgia pentru a provoca o confruntare cu Rusia.

După obţinerea independenţei faţă de Moscova în 1991, Georgia a fost unul dintre cele mai pro-occidentale state succesoare ale Uniunii Sovietice. Cu toate acestea, relaţiile cu ţările occidentale au cunoscut o scădere bruscă în acest an când Georgia a aprobat o lege referitoare la „agenţii străini” în iunie. Această mişcare a stârnit proteste de stradă şi condamnarea din partea occidentalilor. Cu toate acestea, Tbilisi s-a apropiat de Moscova prin refuzul de a impune sancţiuni Rusiei din cauza conflictului din Ucraina. Oficialii ruşi au lăudat poziţia moderată a Georgiei de la începutul crizei ucrainene, dar opinia publică rămâne puternic pro-Kiev.

Partidul Visul Georgian a fost înființat de către oligarhul Bidzina Ivanishvili, care și-a făcut avere în Rusia și a fost premier al țării. Având viziuni proruse, el s-a întors în scena politică din Tbilisi acest an și este considerat principalul promotor al controversatei legi privind agenții străini.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Culin Valentina
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro