Îmbătrânirea populației în Europa este în creștere, iar Italia se află în fruntea acestui fenomen.
În ultimul deceniu, trendul demografic a dus la o creștere a vârstei medii a cetățenilor Uniunii Europene cu 2 ani și 4 luni, iar în Italia această creștere este de patru ani.
Această evoluție indică o îmbătrânire lentă și constantă, care în Italia pare să fie mai rapidă decât în alte țări. Cu o vârstă medie de 48 de ani și 5 luni, Italia se confruntă cu una dintre cele mai înalte medii de vârstă din UE, provocând diverse probleme în domenii precum economia, competiția, securitatea socială și aspectele sociale, conform La Stampa citată de Rador Radio România.
Datele furnizate de Eurostat prezintă situația demografică la nivel de stat membru, cu vârsta medie variind între 38,4 ani în Cipru și 48,4 ani în Italia începând cu 1 ianuarie 2023. Cu toate acestea, „sindromul îmbătrânirii” nu afectează doar Italia, ci este o problemă cu repercusiuni la nivel european.
Între 2013 și 2023, în timp ce vârsta medie a populației europene a crescut în medie cu 2 ani și 4 luni, Grecia, Spania și Slovacia au înregistrat o creștere de patru ani a vârstei medii naționale, evidențiind o problemă europeană întâlnită și abordată recent de Banca Centrală Europeană.
În cadrul conferinței anuale a băncilor centrale mediteraneene, vicepreședintele Luis de Guindos a atras atenția asupra acestei probleme: ”Se estimează că populația zonei euro va continua să scadă din cauza ratelor mici de fertilitate, și se presupune că nici din partea migranților nu mai putem primi un ajutor în acest sens”.