miercuri 30 aprilie 2025

Statul cumpără 58 de trenuri electrice noi, din bani europeni

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

 

Statul cumpără trenuri electrice noi, din bani europeni

 

Guvernul aprobă miercuri un proiect major de investiții ce conectează mari centre urbane prin transport feroviar modern, potrivit spuselor premierului Marcel Ciolacu.

„Aprobăm un proiect major de investiţii ce conectează mari centre urbane prin transport feroviar modern. Cumpărăm 58 de trenuri electrice noi, o investiţie de 3,3 miliarde lei din bani europeni”, a declarat premierul, la începutul şedinţei de guvern.

El a precizat că vor fi interconectate prin această investiţie 13 municipii reşedinţă de judeţ, cum ar fi: Braşov, Craiova, Brăila, Galaţi, Bacău, Focşani, Arad, Deva, Alba Iulia, Cluj-Napoca şi Oradea.

„Şi în privinţa infrastructurii rutiere avem un obiectiv important: varianta de ocolire a oraşului Buftea. Este o investiţie de peste 515 milioane de lei extrem de necesară pentru finalizarea autostrăzii de centură A0”, a mai spus premierul, potrivit euractiv.

În context,  Marcel Ciolacu a precizat și că „am ajuns la o înțelegere cu Comisia Europeană cu privire la Planul Fiscal”.

„Este esențial că experții Comisiei au fost de acord că România are nevoie de o perioadă de 7 ani, în care să facă investiții masive în economie! Doar astfel vom ajunge la media Uniunii Europene în privința dezvoltării, a veniturilor cetățenilor și a nivelului de trai în general. Există și un acord asupra ideii că, dacă deficitul este mai mic decât investițiile, atunci suntem pe o traiectorie sănătoasă. Evident că, în paralel, statul trebuie să facă un efort de a reduce cheltuielile, astfel ca echilibrul economic să se consolideze în următorii ani. Prin urmare, investițiile vor crește în următorii ani. Și vom continua să investim masiv în economie și în infrastructură”, a continuat acesta.

 

Hotărârea privind înființarea unei societăți – Carpatica Feroviar S.A.

 

În acest context, Executivul aprobă înființarea societății cu capital de stat Carpatica Feroviar S.A., ce asigură transportul de marfă, cu sediul în municipiul București, bd. Dinicu Golescu nr. 38, Sectorul 1, în condițiile legii, în numele statului, cu respectarea prevederilor legislației în domeniul ajutorului de stat, la propunerea Ministerului Transporturilor șiInfrastructurii.

Drepturile și obligațiile statului rezultând din calitatea de acționar al Societății se exercită de către Ministerul Transporturilor șiInfrastructurii.

Capitalul social al societății este de 125.000 lei și se constituie prin vărsare de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Transporturilor și Infrastructurii pentru anul2024. 

În nota de fundamentare se arată că „apariția și manifestarea evenimentelor extraordinare ale anilor 2020 – 2023 impun adoptarea unui ansamblu coerent de măsuri adecvate în toate domeniile, dar mai ales în domeniultransporturilor”.

Aceste evenimente au relevat, potrivit proiectului, nevoia statului român de a se putea baza pe existența unei societăți de transport feroviar de marfă ce va putea realiza următoarele tipuri detransporturi:

● transportul de trupe, echipamente, utilaje, armament, în caz de mobilizare a forțelor armate ale României și ale partenerilorstrategici;

● transportul de ajutor umanitar pentru zonele afectate de conflicte armate, pentru asigurarea cooperăriiinternaționale;

● transportul de cereale, materii prime și combustibil, pentru evitarea unei crize alimentare sauenergetice.

De asemenea, având în vedere dublul statut al României ca membră a NATO și a Uniunii Europene, statul român are o serie de obligații și responsabilități atât în situații de criză cât și de război ce afectează statele membre ale celor două organizațiiamintite. 

Obiectivul asumat prin PNRR de a face sectorul feroviar competitiv, respectiv măsurile orizontale privind protecția mediului, siguranța și eficiența globală a serviciilor de transport creează premisele pentru dezvoltarea economică locală și regională (obiective corelate cu European Green Deal, politicile climatice ale UE, planul UE privind schimbările climatice, Strategia) Europeană de Mobilitate Durabilă și Inteligentă, RegulamentulTEN-T.

Noul sistem de taxare pentru vehicule gestionat în principal de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii va include: transferul a 10 % din traficul rutier (pasageri și mărfuri) către transportul feroviar până în 2026, comparativ cu 2020. Estimări preliminare includ, printre beneficiile secundare ale adoptării măsurii de sprijinire a sectorului de transport feroviar, un transfer de trafic (pasageri + marfă) estimat de 10% către infrastructura feroviară ducând la decongestionare, poluare redusă și siguranțăcrescută.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Ionescu Adriana
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro