luni 17 iunie 2024

Țara care nu poate ține în frâu aprecierea monedei naționale

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Cele mai multe state se luptă să supraviețuiască din cauza deprecierii monedelor națioanle, iar Elveția abia poate ține în frâu aprecierea francului.

Moneda Elveţiei este văzută ca o investiţie de refugiu în vremuri de incertitudine, scrie Incont. Astfel, Banca Naţională a Elveţiei a ajuns să nu aibă alternativă la politica sa monetară ultra-expansionistă.

Economiștii intervin în mod regulat pentru a limita aprecierea francului, a spus preşedintele SNB, Thomas Jordan. Astfel este protejata economia ţării dependentă de exporturi, explică el.

„Din păcate, nu avem altă alegere decât să menţinem rata negativă a dobânzii. Fără ea, am fi acum într-o situaţie mult mai dificilă”, a explicat ace Jordan.

Rata dobânzii pentru depozitele constituite la SNB este la minus 0,75%.

Întrebat dacă ratele dobânzilor ar putea merge chiar mai departe în teritoriul negativ, şeful SNB a răspuns: „Încă avem marjă de manevră dacă va fi necesar, dar în prezent ne concentrăm pe intervenţiile pe pieţele valutare, pentru a limita presiunile asupra francului elveţian”.

Banca Naţională a Elveţiei nu intenţionează în această perioadă să-şi majoreze deţinerile de aur de 1.040 tone.

Totalul depozitelor la vedere – banii pe care-i ţin băncile comerciale la SNB pe termen scurt – a urcat cu aproape 77 miliarde de franci elveţieni anul acesta, în timp ce moneda Elveţiei a atins cel mai ridicat nivel faţă de euro din iulie 2015.

 

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro