Țara care nu poate ține în frâu aprecierea monedei naționale

Țara care nu poate ține în frâu aprecierea monedei naționale

Cele mai multe state se luptă să supraviețuiască din cauza deprecierii monedelor națioanle, iar Elveția abia poate ține în frâu aprecierea francului.

Moneda Elveţiei este văzută ca o investiţie de refugiu în vremuri de incertitudine, scrie Incont. Astfel, Banca Naţională a Elveţiei a ajuns să nu aibă alternativă la politica sa monetară ultra-expansionistă.

Economiștii intervin în mod regulat pentru a limita aprecierea francului, a spus preşedintele SNB, Thomas Jordan. Astfel este protejata economia ţării dependentă de exporturi, explică el.

„Din păcate, nu avem altă alegere decât să menţinem rata negativă a dobânzii. Fără ea, am fi acum într-o situaţie mult mai dificilă”, a explicat ace Jordan.

Rata dobânzii pentru depozitele constituite la SNB este la minus 0,75%.

Întrebat dacă ratele dobânzilor ar putea merge chiar mai departe în teritoriul negativ, şeful SNB a răspuns: „Încă avem marjă de manevră dacă va fi necesar, dar în prezent ne concentrăm pe intervenţiile pe pieţele valutare, pentru a limita presiunile asupra francului elveţian”.

Banca Naţională a Elveţiei nu intenţionează în această perioadă să-şi majoreze deţinerile de aur de 1.040 tone.

Totalul depozitelor la vedere – banii pe care-i ţin băncile comerciale la SNB pe termen scurt – a urcat cu aproape 77 miliarde de franci elveţieni anul acesta, în timp ce moneda Elveţiei a atins cel mai ridicat nivel faţă de euro din iulie 2015.

 

Comentează pe FACEBOOK