duminică 14 iulie 2024

Tensiunile din coaliție pe data prezidențialelor. Ce transmite PSD

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Tensiuni mari în coaliție pe data prezidențialelor. PSD afirmă că PNL susține brusc faptul că vrea ca acestea să aibă loc mai târziu de luna septembrie, motivând faptul că luna de campanie – august – este încă una plină de concedii, iar în septembrie este începutul școlii.

 

Schimbare de perspectivă la PNL

 

Tensiunile din coaliție pe tema datei alegerilor prezidențiale este departe de a se fi încheiat. „Deși acum vor mutarea alegerilor din septembrie, în luna februarie a fost stabilit clar acest calendar al alegerilor în coaliție cu acordul tuturor părților și chiar Nicolae Ciucă, președintele PNL, a declarat de mai multe ori public că data prezidențiaelor din septembrie nu se schimbă.”, se plâng social-democrații într-un comunicat de presă.

Rămân în septembrie, aşa cum au fost anunţate (…) au fost tatonări care au apărut în spaţiul public şi niciodată nu au discutat această chestiune ca fiind o propunere din partea unuia dintre partide (…) am închis cu decizia săavem alegerile prezidențiale în septembrie”, a declarant Nicolae Ciucă pe 2 iunie, în direct la Digi 24.

Surse guvernamentale arată ca jocul s-a dat însă la un nivel mult mai înalt – candidatura lui Iohannis la șefia NATO, se mai arată în comunicat.

„O posibilă desemnare a lui Klaus Iohannis la șefia NATO l-ar fi transformat pe Nicolae Ciucă în președinte interimar al țării, numit chiar de Iohannis. Astfel, din poziția de președinte interimar, liberalii cred că Nicolae Ciucă ar fi avansat extrem de confortabil în sondaje, în bătălia pentru prezidențiale. Practic, șefia NATO s-ar fi jucat în scop electoral de către liberali, însă planul a eșuat prematur. Nu întâmplător, în aceeași zi în care liberalii s-au răzgândit privind luna septembrie pentru alegeri, Klaus Iohannis a anunțat și retragerea sa din cursa pentru NATO și susținerea României față de Mark Rutte pentru această funcție. În spatele ușilor închise se știa deja ca Iohannis nu va mai fi candidat la NATO, astfel că si jocul politic intern a trebuit schimbat urgent de către liberali.”, afirmă PSD-iștii.

Data limită până la care trebuie să se decidă când au loc prezidențialele este 2 iulie, timp în care ceasul ticăie în coaliție.

 

PNL vrea să fie salvat de partenerii de coaliție pentru a treia oară

 

Social-democrații mai scriu că ei sunt cei care i-au salvat pe liberali, după ieșirea USR de la guvernare și că, pentru binele țării și al poporului, PSD a acceptat să intre la guvernare.

:Prima dată când PSD a salvat PNL a fost după ieșirea de la guvernare a USR din septembrie 2021. Din cauza alianței iresponsabile destrămate dintre PNL și USR, țara era în criză politică de mai bine de 2 luni, neputând fi guvernată. În acest timp, România și întreaga omenire se luptau cu pandemia Covid-19, criza sanitară, dar și instabilitatea economică. Astfel, pentru reintrarea în normal a țării, PSD a acceptat venirea la guvernare alături de PNL. Prin acest gest de responsabilitate politică și socială, PSD a salvat implicit și PNL, nu doar guvernarea țării.

A doua oară când PSD a salvat PNL a fost atunci când au acceptat comasarea alegerilor, scenariu fără de care PNL nu ar fi obținut suficiente procente și aproape că nu ar mai fi existat ca partid politic în urma localelor.

Acum, a treia oara, PNL vrea să fie salvat de PSD prin întârzierea alegerilor, deoarece lipsa de carisma a lui Nicolae Ciucă în bătălia pentru Cotroceni este greu de remediat într-un timp atât de scurt, până în septembrie. Iar în cazul în care Ciucă nu ar intra nici măcar în turul 2, scenariu foarte posibil la acest moment, nu vom mai putea vorbi despre o pierdere a lui Nicolae Ciucă în alegeri, ci despre o dispariție totală a Partidului Național Liberal.”, se mai arată în comunicatul oamenilor conduși de Marcel Ciolacu.

 

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Ionescu Adriana
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro