Experții din domeniul sănătății au salutat realizarea unui vaccin considerat „revoluționar” pentru tratamentul cancerului intestinal precoce, care urmează să fie testat în Anglia și Australia. Planul medicilor este de a administra vaccinul pacienților înainte de intervenția chirurgicală, cu speranța că acesta va stimula organismul să combată cancerul, conform informațiilor furnizate de news.ro. Un succes în această direcție ar putea conduce la operații mai puțin invazive, iar medicii nutresc speranța că puterea vaccinului ar putea consolida răspunsul sistemului imunitar în cazul recidivelor și reapariției ulterioare a cancerului.
„Acesta este primul vaccin de tratament pentru orice tip de cancer gastro-intestinal şi avem mari speranţe că va avea un mare succes. Credem că pentru mulţi pacienţi, cancerul va dispărea complet după acest tratament”, a precizat dr. Tony Dhillon, cercetător şef al studiului şi specialist oncolog la spitalul britanic Royal Surrey.
Studiul va fi desfășurat de către Unitatea de testare a tratamentelor pentru Cancer (Cancer Research UK Southampton Clinical Trials Unit) din cadrul Universității din Southampton, în colaborare cu spitalele Royal Surrey, parte a Sistemului Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie, și Queen Elizabeth din Adelaide, Australia.
Vor fi implicate un total de 10 locații, dintre care șase în Australia și patru în Marea Britanie, unde vor fi înscriși 44 de pacienți pentru studiu pe o perioadă de 18 luni.
Procesul implică efectuarea unei endoscopii pacienților, urmată de testarea unei mostre de țesut pentru a determina eligibilitatea acestora pentru studiu. Pacienții calificați vor primi trei doze de vaccin înainte de a fi supuși intervenției chirurgicale pentru îndepărtarea țesutului canceros.
În cazul în care studiul se încheie cu succes, vaccinul ar putea primi autorizația pentru utilizare, sau s-ar putea desfășura un studiu mai extins.
„Asta este revoluţionar. Simt că ne aflăm pe aproape de ceva foarte important. Vaccinul face ca sistemul imunitar să atace cancerul”, a mai menţionat dr. Dhillon.
„Va schimba vieţi”, spune el, deoarece înseamnă că, potenţial, pacienţii nu vor mai fi nevoiţi să se opereze, ci doar să se vaccineze.
„Munca pe care am făcut-o aici, la Royal Surrey, este fantastică. Suntem extrem de mândri că am fost implicaţi în acest studiu la nivel mondial şi credem că ar putea fi esenţial pentru tratarea cancerului intestinal în viitor”, a mai precizat entuziasmat medicul britanic.
Cancerul intestinal, denumit și cancer colorectal, ocupă locul al treilea în rândul celor mai frecvente tipuri de cancer, cu o incidență anuală la nivel global de peste 1,2 milioane de cazuri și o rată de mortalitate de aproximativ 50%.