miercuri 29 noiembrie 2023

Tomac: Doar un proces la CJUE va tranșa subiectul Schengen

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Europarlamentarul PMP Eugen Tomac consideră că România a fost sancţionată pe nedrept prin neaderarea la Spaţiul Schengen şi crede că doar un proces la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene poate tranşa această chestiune. El a menţionat că Guvernul României are altă opinie şi mizează pe negocieri politice.

Eugen Tomac a fost întrebat, joi, la Prima News, de ce România nu este primită în Spaţiul Schengen: “Răspunsul este foarte simplu, există un singur stat care ne sancţionează pe nedrept şi acel stat se numeşte Austria. (…) Prin urmare, eu cred că lucrurile sunt extrem de clare şi nu suntem pe ordinea de zi, deşi pe 9 martie, la Consiliul JAI se va discuta despre Spaţiul Schengen, mai puţin despre extinderea lui.
Prin urmare, eu cred în continuare că singura soluţie pe care o aveam la îndemână ca stat era acest proces la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene şi eu sper că Guvernul va conştientiza şi după Consiliul JAI din iunie că este momentul să se alăture demersului pe care l-am iniţiat la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, pentru că noi nu mai avem parte aici de un conflict politic, avem parte de un conflict juridic”.
El susţine că respingerea aderării României la Spaţiul Schengen reprezintă o încălcare a reglementărilor europene, iar un proces la CJUE ar putea tranşa această chestiune. 
“România pierde anual 10 miliarde de euro pentru că produsele noastre nu se pot bucura de piaţa unică, ne sunt încălcate două libertăţi fundamentale, precum libertatea de circulaţie a persoanelor şi libertatea de circulaţie a bunurilor. Suntem sancţionaţi pe nedrept şi eu am această convingere că doar un proces la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene va tranşa această chestiune. Guvernul nostru are o altă opinie şi evident că mizează pe negocieri politice”, a mai afirmat europarlamentarul PMP. 
Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -" "
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro