luni 25 septembrie 2023

Tomac: Mă revoltă valul de “lecții” date de politicieni în prima zi de școală

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Președintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, critică participarea politicienilor la festivitățile de deschidere a noului an școlar. Acesta este de părere că politicienii ar trebui să participe activ îmbunătățirea învățământului, nu să dea bani „pentru a mulțumi cohorta de baronet local”.

Tomac a vorbit despre incapacitatea politicienilor de a veni cu soluții, altfel mari meșteri în a se îngriji de propriile anturaje, dar și de subfinanțarea cronică a Educației, din cauza acelorași decidenți. Totuși, fiind început de an școlar, liderul PMP a ținut să le facă o urare elevilor.

„Îmi produce o revoltă profundă valul de “lecții” date de politicieni în prima zi de școală.

Nu merg azi la nicio deschidere pentru că îmi este rușine. Cred că politicienii ar trebui să citească mai întâi câteva date înainte de a se înghesui făloși prin școli pentru a le spune, de cele mai multe ori, lucruri trăsnite elevilor.
Peste 50% dintre elevii noștri nu știu să citească bine, să scrie corect sau să calculeze – numim asta analfabetism funcțional.
Aproape 4000 de școli nu au autorizație ISU în prima zi de școală.
1400 de unități de învățământ în era digitală nu sunt conectate la internet.
Deși este cel mai important domeniu în care trebuie să investească statul, bugetul pentru educație în acest an este doar 2,28% din PIB.
Problema nr.1 a României astăzi este educația. Lipsa investițiilor în sistemul de învățământ ne va ține blocată dezvoltarea țării pentru următorii 50 de ani”,a  scris Tomac pe Facebook.
Făcând apoi aluzie la programul „România educată”, inițiat de președintele Klaus Iohannis și cu care acesta se tot laudă, Eugen Tomac a reproșat apoi guvernanților că pentru educație nu găsesc bani, dar pentru ei și ai lor mereu au resurse.
„România educată înseamnă în primul rând resurse. În loc să acordăm bani pentru a crește o generație de români capabili să facă față tuturor provocărilor, noi împrumutăm zeci de miliarde pentru a mulțimi cohorta de baronet local care face orice, dar uită tot timpul de școala. Așa avem sute de școli și licee cu grupul sanitar in fundul curții.
Avem nevoie de bani și de oameni capabili să schimbe din temelie sistemul de învățământ. Fără minim 6% din PIB, nu vom putea niciodată ieși din acest cerc închis al neputinței.
Fiind totuși prima zi de școală, le urez tuturor elevilor să aibă parte de un an plin de reușite, iar dascălilor le adresez mii de mulțumiri pentru că, indiferent de greutăți, găsesc energia necesară pentru a dărui cunoaștere și a încuraja copiii să fie atașați de școală.
Mult spor tuturor!”, a mai spus Tomac.
Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -" "
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro