Vestea că Parlamentul de la Kiev a votat, iar președintele Volodimir Zelenski a promulgat o lege care nu oferă dreptul la educație, cultură și religie în limba maternă minorităților naționale din Ucraina a provocat reacții acide în România.
Președintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, a vorbit despre situația dificilă în care se găsesc politicienii de la Kiev, dar și despre ce poate face Bucureștiul în sprijinul comunității românești din Ucraina.
Porivit ultimului recensământ făcut în țara vecină, în 2001, circa 8,3 milioane de persoane din Ucraina au declarat că sunt de etnie rusă, dintr-un total de aproape 44 de milioane de locuitori, iar liderii de la Kiev se tem de o disoluție națională.
„Atâta timp cât statul ucrainean nu creează instrumente prin care o minoritate să-și poată proteja și păstra identitatea lingvistică, evident că, mai devreme sau mai târziu, acea comunitate este asimilată și desființată”, a declarat europarlamentarul Eugen Tomac, pentru Spotmedia.
Numai că o astfel de prevedere putea face ca minoritatea rusă să se simtă discriminată, iar pe cei care luptă împotriva lui Putin să întoarcă armele.
Liderul PMP a mai afirmat că această lege are ca pretext „derusificarea” Ucrainei de Est, dar defavorizează flagrant „minoritățile autohtone”, români, polonezi, tătari și maghiari.
Până la urmă, însă, Kievul va trebui să-și modifice legislația în ceea ce privește drepturile minorităților naționale dacă vrea să fie primit în UE. Altfel, România poate bloca aderarea Ucrainei la blocul comunitar.
Comentează pe FACEBOOK