marți 28 noiembrie 2023

Tomac: Ucrainenii au sacrificat limba română. Care pot fi consecințele

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Vestea că Parlamentul de la Kiev a votat, iar președintele Volodimir Zelenski a promulgat o lege care nu oferă dreptul la educație, cultură și religie în limba maternă minorităților naționale din Ucraina a provocat reacții acide în România.

Președintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, a vorbit despre situația dificilă în care se găsesc politicienii de la Kiev, dar și despre ce poate face Bucureștiul în sprijinul comunității românești din Ucraina.

Porivit ultimului recensământ făcut în țara vecină, în 2001, circa 8,3 milioane de persoane din Ucraina au declarat că sunt de etnie rusă, dintr-un total de aproape 44 de milioane de locuitori, iar liderii de la Kiev se tem de o disoluție națională.

„Atâta timp cât statul ucrainean nu creează instrumente prin care o minoritate să-și poată proteja și păstra identitatea lingvistică, evident că, mai devreme sau mai târziu, acea comunitate este asimilată și desființată”, a declarat europarlamentarul Eugen Tomac, pentru Spotmedia.

Tomac a susținut că parlamentarii de la Kiev puteau rezolva problema imensei minorități ruse, precizând că „se bucură de drepturi egale, de acces la educație și păstrarea identității culturale și lingvistice naționale doar minoritățile autohtone”, adică acele comunități care se află acolo de secole. Nu ar fi fost cazul rușilor, căci mulți au fost aduși în perioada sovietică.

Numai că o astfel de prevedere putea face ca minoritatea rusă să se simtă discriminată, iar pe cei care luptă împotriva lui Putin să întoarcă armele.

Liderul PMP a mai afirmat că această lege are ca pretext „derusificarea” Ucrainei de Est, dar defavorizează flagrant „minoritățile autohtone”, români, polonezi, tătari și maghiari.

Până la urmă, însă, Kievul va trebui să-și modifice legislația în ceea ce privește drepturile minorităților naționale dacă vrea să fie primit în UE. Altfel, România poate bloca aderarea Ucrainei la blocul comunitar.

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -" "
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro