marți 6 iunie 2023

Traficul rutier, monitorizat prin sistemul Big Brother

CITEȘTE ȘI:

spot_imgspot_img

Traficul rutier va fi monitorizat printr-un sistem integrat, de interes național, complementar sistemelor inteligente de transport. În acest sens, Guvernul a adoptat un proiect de lege în ședința de miercuri, 16 noiembrie. Noul sistem va permite semnalarea unor posibile încălcări ale normelor de circulație pe drumurile publice sau posibila prezenţă în trafic a unor vehicule supuse confiscării.

„Monitorizarea traficului rutier constă în colectarea de date cu ajutorul unor mijloace tehnice (…) care permit colectarea automată a imaginilor, a sunetului, a informațiilor privind viteza de deplasare a unui vehicul, a informațiilor privind condițiile meteo ori a altor informații relevante pentru scopul monitorizării traficului rutier”, se arată în proiectul de lege aprobat de Guvern.

Sistemul e-SIGUR are rolul de a colecta date de la centrele de monitorizare a traficului pe drumurile publice și de a alerta autoritățile în cazul în care constată încălcări ale regulilor de circulaţie precum depășirea limitei de viteză, trecerea pe culoarea roșie a semaforului, conducerea unui vehicul a cărui înmatriculare a fost suspendată etc., scrie Adevărul.

Sistemul e-SIGUR va permite procesarea manuală, de către polițiștii rutieri din cadrul Poliției Române a cazurilor de încălcarea Codului rutier, dar și intervenția atunci când se constată o infracțiune, cum ar fi descoperirea în trafic a unei mașini furate, de exemplu.

Șoferii vor fi anunțați unde sunt radarele, prin indicatoare. Cei care nu respectă legea vor primi amenda direct acasă, fără a fi necesară confirmarea faptelor de către martori sau a obiecțiunilor contravenientului.

Demersul de montare a acestor sisteme digitale de monitorizare în trafic face parte din „Strategia Națională de Siguranță Rutieră 2022-2030” și include montarea a 300 de radare mobile și 500 de camere video pe șosele. Fiecare radar mobil va costa în medie 12.850 de euro, iar fiecare cameră are un preț mediu de 62.500 de euro.

Comentează pe FACEBOOK
- Advertisement -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro