Tratatul de la Trianon – 100 de ani. Mesajul Ungariei

Tratatul de la Trianon – 100 de ani. Mesajul Ungariei

Se împlinesc 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon. Cu această ocazie, reprezentanții Budapestei au transmis, din nou, un mesaj de ‘doliu național’.

Naţiunea maghiară este singura care a reuşit miracolul de a rămâne în viaţă în pofida unei tentative de omor reuşite şi îndeplinite.’, a declarat ministrul care conduce Cancelaria Prim-ministrului, Gergely Gulyás, potrivit news.ro.

Acesta spune că Ungariei i s-a impus semnarea dictatului de pace de la Trianon. Astfel, țara sa a pierdut două treimi din teritori, iar un maghiar din trei s-a trezit dincolo de graniţă, “fără să se fi mutat de acasă”, ami spune oficialul de la Budapesta.

Ne aplecăm capul în faţa victimelor maghiare ale secolului pe care l-am lăsat în urmă.  Ne gândim la toţi cei care au fost executaţi, întemniţaţi sau ruinaţi pentru că au fost maghiari. Ne gândim la cei care, în secolul care a trecut, au trebuit să-şi jertfească viaţa din iubire pentru patrie.  Pentru că în aceşti 100 de ani ataşamentul faţă de patrie a păstrat ţara şi nu pe cei care au rămas credincioşi patriei.”, a declarat ministrul

Tratatul de la Trianon a fost semnat la data de 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial şi Ungaria. Tratatul a fost semnat în Palatul Marele Trianon de la Versailles de către 16 state aliate (inclusiv România), pe de o parte, şi de Ungaria, de altă parte. Acest tratat reprezintă consfințirea internațională a unirii Transilvaniei cu Regatul României. Tratatul de la Trianon a fost semnat la data de 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria, în calitate de succesor al Imperiului Austro-Ungar și stat învins în urma războiului.

 

Comentează pe FACEBOOK