sâmbătă 15 martie 2025

Trecem la ora de vară. Vom dormi mai puțin cu o oră!

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
În acest an, schimbarea la ora de vară va avea loc în noaptea de sâmbătă, 30 martie, către duminică, 31 martie, ceea ce implică o reducere a orei de somn cu o oră.

Ora de vară este momentul în care anumite țări sau teritorii adoptă oficial o oră legală diferită pentru o parte a anului, începând de obicei în primăvară și terminând în toamnă. Această oră de vară este de obicei cu o oră mai devreme decât ora standard oficială, cunoscută adesea sub numele de ora de iarnă.

Scopul acestui sistem este să se profite cât mai mult posibil de lumina naturală a soarelui. În lunile de vară, ora este ajustată pentru a permite desfășurarea activităților umane principale în timpul zilei și pentru a economisi energia electrică necesară iluminării. Aceste informații sunt furnizate de Ziarul Financiar.

În prezent, ora de vară este implementată în fiecare an, având loc în ultima duminică din martie (când ora 03:00 devine 04:00) și în ultima duminică din octombrie (când ora 04:00 revine la 03:00).

Care sunt motivele pentru care România a decis să păstreze ora de vară?

În ultima perioadă, discuțiile privind renunțarea la schimbarea orei de vară au devenit tot mai intense în România și în alte țări europene. Cu toate acestea, țara noastră nu a luat încă o decizie în acest sens.

Această schimbare ar putea avea un impact semnificativ atât asupra mediului de afaceri, cât și asupra vieții de zi cu zi a oamenilor.

Industria transportului și alte sectoare ar trebui să își adapteze programul pentru a se potrivi cu deciziile altor țări. În plus, companiile care fac afaceri cu parteneri din Uniunea Europeană ar putea întâmpina dificultăți în urma unei eventuale renunțări unilaterale la ora de vară.

Studiile indică faptul că schimbarea orei de vară poate avea efecte asupra economiei, influențând consumul și utilizarea energiei.

În România, discuțiile continuă să fie intense pe acest subiect, atât la nivel guvernamental, cât și în rândul populației. Autoritățile trebuie să ia în considerare atât avantajele, cât și dezavantajele orei de vară, în contextul evoluțiilor științifice și a obiceiurilor locale.

Conceptul de ora de vară a fost inițial propus de către omul de știință Benjamin Franklin în 1784. Franklin a elaborat un eseu intitulat „Un Proiect Economic”, în care a prezentat câteva idei pentru economisirea uleiului folosit pentru iluminatul cu lămpi, conform Observatorului Astronomic.

Una dintre metodele propuse de Franklin pentru economisirea energiei era introducerea unei perioade de timp speciale în timpul verii. În timp ce se afla la Paris, la vârsta de 78 de ani, el a investigat eficiența lămpilor cu ulei și modul în care acestea produc lumină. Într-o dimineață de vară, Franklin s-a trezit la ora 06:00 și a fost surprins de cantitatea mare de lumină care intra în cameră. La început, a crezut că lumina provine de la lămpile cu ulei instalate pe străzile Parisului, dar apoi a observat că Soarele tocmai răsărea la orizont.

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro