Guvernul a finalizat săptamâna aceasta proiectul așteptat de mulți: “legalizarea” trotinetelor electrice. Proiectul ar putea fi aprobat prin ordonanță de urgență în prima întrunire a Executivului. Jurnalist.ro vă prezintă, în premieră, care vor fi principalele modificări în ceea ce privește regimul de deplasare al acestor “mijloace de transport”. Schimbarea legislativă era extrem de necesară, trotinetele generând vara trecută o adevărată isterie în mediul urban.
Marea schimbare se leagă de faptul că trotinetele primesc regim de bicicletă. Aberația de până acum consta în faptul că noțiunea de “trotinetă electrică” descria un mijloc de deplasare în șezut! Pentru așa ceva funcționa legislația mopedelor. Dar ceea ce circulă de un an de zile prin marile orașe nu are nicio legătură cu statul jos. Deci nu avea nicio lege opozabilă.
Începând de luna aceasta, apare în lege definiția bicicletei echipate cu motor electric, unde intră și trotineta. Pentru a conduce pe drumurile publice o trotinetă electrică e nevoie să ai minim14 ani. Între 14 și 16 ani, se introduce obligativitatea purtatului de cască și chiar echipament suplimentar de siguranță (cotiere, genunchere). Mai mult, atunci când nu există o pista special amenajată, trotinetele nu se pot deplasa decât pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru mașini este de 50 km/h.
Deși poate părea ciudat, “șoferii” de trotinete vor scoate mulți bani din buzunar, atunci când încalcă regulile. Noua legislație prevede sancțiuni cuprinse între 870 și 1160 de lei pentru contravenienții pe două roți. În paralel cu trotinetele vor beneficia de o lege a lor și alte mijloace de deplasare moderne, ce nu figurau în legislația rutieră. Este vorba de monociclul electric, Segway, hoverboard sau u-wheels)
Dezastrul din statisticile poliției

Din 2018, odată cu apariția pe piață a trotinetelor electrice, fenomenul s-a lăsat cu zeci de accidente. În mod evident, societatea nu era pregătită pentru un asemenea mijloc de transport. Doar în statisticile poliției bucureștene figurează 54 de accidente consemnate. Unul s-a soldat cu deces, 11 persoane au fost rănite grav, iar 42 au avut nevoie de îngrijiri medicale. Vorbim doar de ceea ce a fost prins în procesele verbale ale IGPR. Prin parcurile marilor orașe sau pe străzi, accidentele cu asemenea mijloace au fost la ordinea zilei.
Deși aparent inofensiv, trotineta electrică este un mijloc de deplasare extrem de rapid și periculos. Produsele de la închirierea stradală au fost expres limitate în acest sens. Pe piața din România au apărut însă și adevărate bombe pe două roți. Cea mai puternică trotinetă electrică de pe piață poate atinge viteza de 100 km/h și dezvolta o putere de 6720W. Are frâne hidraulice și discuri ventilate pe ambele roți. “Fiara” prezintă și alte caracteristici specifice autovehiculelor: sistem ABS, precum și frână electromagnetică.
Tot din statisticile poliției aflăm și că vânătoarea de trotinete nu a încetat. În ciuda faptului că cele aflate la închiriere sunt dotate cu sistem de monitorizare GPS, există încă mulți amatori de a și le însuși pe persoană fizică. Din acest motiv apar și plângerile pentru furt. Față de momentul introducerii lor pe piață însă, lucrurile au mai intrat în normal. La vremea respectivă, doar o singură companie de pe piața bucureșteană a rămas fără 10 la sută din flotă, în prima zi de funcționare.
Comentează pe FACEBOOK