marți 18 martie 2025

Turcia promite loialitate NATO, dar caută legături cu OCS

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Turcia rămâne un aliat puternic şi angajat în cadrul NATO, a afirmat ministrul turc al apărării. Aceste comentarii vin în contextul îngrijorărilor exprimate de anumiţi aliaţi occidentali referitoare la relaţiile îndepărtate dintre Ankara şi Vest.

În ultima lună, preşedintele Recep Tayyip Erdogan a afirmat că Turcia intenționează să devină partener în cadrul Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai – un club format din Rusia, China și statele din Asia Centrală, cu o agendă axată pe securitate, politică și economie. Acest grup a fost creat în 2001 ca o viziune alternativă la alianțele occidentale. Erdogan a adăugat că nu există nicio justificare pentru ca Turcia să nu fie membru permanent al acestei organizații.

Într-un interviu acordat Reuters, Ministrul Apărării Yasar Guler a menționat că faptul de a fi membru NATO nu oprește Turcia să dezvolte relații cu OCS.

În plus, ne concentrăm pe îndeplinirea cu responsabilitate a rolului nostru în cadrul NATO ca aliați importanți și consolidarea solidarității cu ceilalți membri. Este esențial să ne concentrăm asupra pregătirii, determinării și puterii NATO. Acestea sunt cuvintele unui reprezentant al guvernului care arată angajamentul ferm față de alianța noastră.

Faptul că Turcia este interesată să se alăture ţărilor BRICS (inițial Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud, la care s-au adăugat ulterior alte cinci națiuni) a ridicat îngrijorarea statelor occidentale. Relațiile prietenești pe care le are cu Rusia, în special în domeniile energiei, turismului și apărării, au dus la teama că alianțele sale ar putea să se îndrepte într-o altă direcție.

Ankara susţine că rămâne un aliat dedicat al NATO, chiar dacă a fost sancţionată de SUA şi a fost exclusă din programul avioanelor de luptă F-35 pentru că a achiziţionat sisteme ruseşti S-400. În continuare, Turcia face eforturi pentru a cumpăra 40 de avioane de luptă Block-70 F-16 şi 79 de kituri de modernizare de la Washington. Aprobarea acestui acord a venit după ce Turcia a acceptat membrii săi să permită aderarea Suediei la NATO.

Guler a afirmat că achiziţionarea avioanelor de luptă continuă conform planului stabilit şi că suntem în mijlocul discuţiilor pentru detalii suplimentare despre acord.

El a declarat: „Suntem încântaţi de acordul la care s-a ajuns cu privire la achiziţionarea de avioane F-16 şi modernizarea lor. Sperăm să finalizăm proiectul fără probleme şi să ne bucurăm de beneficiile acestui echipament de calitate.”

Când a fost întrebată dacă Turcia dorește să se întoarcă în programul F-35, Guler a declarat că discuțiile cu Washington continuă în această chestiune.

Turcia a manifestat interes în achiziționarea a 40 de avioane de luptă Eurofighter Typhoon de la Germania, Regatul Unit și Spania. Deși nu s-au făcut progrese concrete în acest sens până acum, Turcia speră să primească un răspuns pozitiv din partea aliaților săi.

Recent, Erdogan a anunţat că doreşte să invite preşedintele sirian Bashar al-Assad pentru a discuta normalizarea relaţiilor dintre cele două ţări. Relaţiile au fost întrerupte de către Ankara încă din declanşarea războiului civil din 2011. Cu toate acestea, Assad a afirmat că astfel de discuţii pot avea loc doar dacă statele vecine se concentrează asupra unor probleme esenţiale, cum ar fi retragerea trupelor turce din nordul Siriei.

Potrivit domnului Guler, se poate prevedea o întâlnire la nivel ministerial între Ankara şi Damasc, cu condiţia ca să fie îndeplinite anumite condiţii.

„Suntem pregătiți să oferim întreg sprijinul nostru pentru a asigura acceptarea unei constituții complete, organizarea alegerilor libere și crearea unei atmosfere de securitate și normalizare deplină. Doar atunci, când aceste obiective vor fi îndeplinite și securitatea la frontiera noastră va fi perfect asigurată, vom acționa în consecință prin coordonare reciprocă”, a declarat el în referire la o posibilă retragere a trupelor turce din Siria.

NATOTurcia
erdogan-presedintele-turciei

Ministrul turc a subliniat importanţa cooperării între Turcia şi Irak în lupta împotriva terorismului, numind recentele progrese comune drept „un moment crucial” în relaţiile dintre cele două ţări. El a menţionat că eforturile de stabilire a unui centru de operaţii pentru acţiuni militare comune continuă să fie o prioritate a ambelor guverne.

El a explicat că situația coridorului comercial care implică Irakul, Turcia, Qatar și Emiratele Arabe Unite este amenințată de prezența milițiilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o grupare considerată teroristă de Turcia și aliații săi vestici. Este necesar să se asigure securitatea acestui proiect pentru a putea fi pus în practică.

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro