Turiști încântați de bunătățile din Banat

Se practică în Transilvania și mai nou și în Banat. Se oferă o incursiune prin sate, unde poate fi descoperită gastronomia locală.

În județul Timiș se organizează mese cu cele mai bune produse din gospodării. Tot mai mulți turiști vin și de la sute de kilometri distanță pentru a savura bunătățile.

După ce mănâncă pe săturate, oaspeții pot lua și la pachet: brânză, pâine pe vatră ori legume proaspete din gradină.

În localitatea Margina, la 100 de kilometri de Timișoara, proprietarii unei stâne au pregătit masa pentru oaspeți numai cu ingrediente din producția proprie.

Ancuța Șcraba – gazda:Caș copt la soare, brânză de oaie puțin mai sărată, cârnați de porc, friptură de miel, friptură de porc, toate sunt făcute la noi în gospodărie.”

Astfel de evenimente au loc din ce în ce mai des. O asociație de promovare a turismului a reușit să unească micii producători. Aceștia gătesc acum pentru cei care duc dorul unei mese cu ingrediente naturale și foarte gustoasă.

Cristina locuiește în străinătate de ani buni. A venit în vacanță în România cu soțul, cetățean german.

Ștefan – turist: ”Foarte bun, a fost delicios, chiar îmi place măiestria aceasta de la țară. E gustoasă mâncarea, altfel decât în Germania. Îmi plac cel mai mult roșiile, chiar au gust de roșii. Noi nu avem așa ceva în Germania”.

Cristina – turistă: ”Eu sunt timișoreancă, dar trăiesc în Germania de 22 de ani și tot bufetul ăsta arată superb. Și pe soțul l-a impresionat”.

Delia Barbu – director executiv Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Timiș: ”Am avut bucuria să avem în acest an foarte multe persoane care au venit din România. Se întâmplă, însă, pe perioada verii, să fie și persoane care vin din afară țării, fie că sunt români stabiliți în străînătate, fie că sunt prieteni ai acestora.”

Mulți români n-au mai plecat în concediu peste hotare, din cauza pandemiei. Astfel de evenimente sunt un bun prilej de a-și petrece timpul liber.

Turist: ”Neplecând din țară din cauza restricțiilor, am ales să ajutăm la promovarea produselor locale, fiind tot din zonă, din Banat.”

Turist: ”Fiecare gospodărie sau fiecare comună își are specificul ei, se întâlnesc oamenii, stau de vorbă, aer curat și da, un weekend minunat, pentru a uita de stresul orașului.”

Damaris Sivu – angajat Infocentrul Turistic Margina: ”Este o oportunitate nouă, de a-și prezenta produsele și munca lor de zi cu zi, pentru că ceea ce ce ei le oferă oamenilor și le pun pe masă sunt exact cei ei pregătesc din animale, din fructe”.

Doritorii trebuie să plătească în jur de 100 de lei de persoană pentru participare, iar la plecare pot cumpără legume, miere, pâine sau zacuscă.

Comentează pe FACEBOOK