duminică 14 iulie 2024

Ucraina pune sechestru pe o navă cu cereale din Crimeea

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Vineri, autoritățile din Ucraina au confiscat o navă maritimă care naviga sub pavilion camerunez. Se crede că nava transporta cereale produse în peninsula Crimeea, care a fost ocupată ilegal de Rusia.

Potrivit parchetului general al Ucrainei, există cel puţin două situaţii în care nava Usko MFU a ajuns în portul Sevastopol, din peninsula ucraineană, după ce şi-a dezactivat Sistemul de Identificare Automată (AIS). În noiembrie 2023, nava a părăsit portul încărcată cu 3.000 de tone de produse agricole pentru o companie turcească.

La sfârșitul lunii mai 2024, nava a revenit în portul Sevastopol pentru a doua oară. Aici, ea a descărcat mărfuri din Turcia și apoi și-a continuat călătoria spre Istanbul. Cu toate acestea, sistemele de monitorizare au indicat că pe 2 iulie, nava a intrat într-un port din Republica Moldova, contrar destinației inițiale. Aceste detalii au fost oferite de parchetul ucrainean.

În cele din urmă, a fost capturat în timp ce se afla pe Dunăre, trecând prin apele ucrainene ale portului Reni, conform aceleiași surse.

Ucraina
transport de cereale

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a confirmat joi că o navă străină a fost sechestrată în Marea Neagră, în apropierea regiunii Odesa. Căpitanul navei a fost reținut sub suspiciunea de sprijinire a Moscovei în exportul de cereale din Crimeea ocupată de Rusia. Această măsură este menită să împiedice exploatările ilegale ale resurselor ucrainene și să protejeze suveranitatea țării.

Potrivit SBU, nava a facut mai multe opriri in portul Sevastopol din Crimeea intre 2023 si 2024 pentru a incarca produse agricole „furat din regiune”.

Potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei, căpitanul și 12 membri ai echipajului au fost implicați într-un transport ilegal de cereale din sudul ţării, controlat de Rusia, către Orientul Mijlociu. Scopul acestui transport era ca Statele Unite să vândă produse ucrainene pe numele lor, în beneficiul Moscovei.

SBU a declarat că investigația este în desfășurare pentru a stabili toate aspectele săvârșirii infracțiunilor și pentru identificarea altor persoane implicate în activități ilegale.

Un căpitan cetățean al unui stat din Caucazul de Sud se confruntă cu o posibilă pedeapsă de până la cinci ani de închisoare pentru încălcarea restricțiilor de călătorie în teritoriile ucrainene ocupate de Rusia. Această informație a fost prezentată într-un comunicat oficial.

Conform rapoartelor mass-media ale Lloyd’s List privind navigația maritimă, nava a fost sechestrată în timp ce se afla în apele Dunării, pe teritoriul României, și se îndrepta spre Marea Neagră. În prezent, ea este încărcată cu orz și are ca destinație portul Souda din Grecia.

Conform datelor de monitorizare a traficului maritim de pe MarineTraffic, nava Usko a fost ancorată în Dunăre la data de 7 iulie.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Culin Valentina
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro