luni 17 iunie 2024

Un fenomen subteran afectează clădirile

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Temperaturile extreme din ultimii ani au dus la apariția unui nou fenomen în lume, care afectează clădirile. Mai exact, din cauza creșterii temperaturilor, pământul de sub clădiri care se deformează, afectând rezistența acestora, transmite CNN. În acest context, Matei Sumbasacu, inginer specialist în structura clădirilor cu risc seismic, a explicat la Digi24 în ce constă acest fenomen și cum sunt afectate clădirile.

„Schimbarea climatică subterană intervine când vorbim de impactul activității umane asupra mediului natural. Orice construcție emană căldură și inevitabil va încălzi subsolul pe care e amplasată.

Acest fenomen poate avea un impact destul de important, deoarece se produc deformații în subsol, care pot afecta structurile, nu în sensul de a le prăbuși, dar le pot afecta durabilitatea. Dacă se contractă sau se dilată pământul de sub clădire și materialul, dacă vorbim de beton armat, se poate contracta sau dilata și poate apărea coroziunea. Sunt probleme de durabilitate, dar acest studiu trebuie să ne pună pe gânduri”, a declarat inginerul.

Sumbasacu a afirmat că în România sunt clădiri cu subsoluri neizolate și acolo e mai pregnant fenomenul.

„Dacă ne gândim la parcările subterane încălzite în sezonul rece, să ne gândim că pământul din jurul lor e mult mai cald, aceste activități au impact asupra mediului. Nici noi nu știm din păcate cât impact avem asupra mediului. În România, din câte știu, nu există un proiect de cercetare în acest sens.„, a spus el.

Studiile efectuate în SUA în ultimii ani indică temperaturi cu până la 10 grade Celsius mai mari sub construcții, iar asta – spun cercetătorii – ar putea afecta, în timp, infrastructura clădirilor.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro