joi 12 decembrie 2024

UNICEF: Un sfert din copiii sub 5 ani, amenințați de foamete

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Conform Organizației Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), cel puțin unu din patru copii sub vârsta de cinci ani în întreaga lume trăiesc în sărăcie alimentară gravă. Asta înseamnă că peste 180 de milioane de copii riscă sechele grave din cauza unei alimentații neadecvate și monotone.

Potrivit unui raport publicat miercuri seara, un număr „șocant” de copii supraviețuiesc cu un regim alimentar sărac, bazat pe alimente din doar două grupuri principale sau chiar mai puține. Harriet Torlesse, una dintre autoarele raportului, explică impactul negativ al unei astfel de diete asupra sănătății și bunăstării acestor copii.

Conform recomandărilor UNICEF, este important ca copiii mici să consume zilnic alimente din cel puțin cinci dintre cele opt grupe de alimente (lapte matern, cereale, fructe și legume bogate în vitamina A, carne sau pește, ouă, produse lactate, leguminoase, alte fructe și legume).

Cu toate acestea, în jur de 440 de milioane de copii sub cinci ani (66%) din aproximativ o sută de ţări cu venituri mici şi medii nu au acces zilnic la cele cinci grupuri de alimente menţionate, trăind într-o situaţie de „sărăcie alimentară”.

Dintre aceștia, aproximativ 181 de milioane (27%) consumă alimente din doar două grupuri de alimente în cel mai bun caz.

Potrivit directoarei executive a UNICEF, Catherine Russell, copiii care consumă doar alimente limitate, cum ar fi orez şi lapte, prezintă un risc de 50% mai mare de a suferi de malnutriţie severă. Acest lucru poate duce la urgenţe medicale precum emacierea, o stare gravă în care corpul nu primeşte suficiente nutrienţi și poate duce chiar la moarte. Este important să ne concentrăm pe promovarea unei diete echilibrate și diversificate pentru a evita astfel de consecințe periculoase.

Această expertă în nutriţie subliniază importanța vitaminelor, mineralelor și proteinelor pentru dezvoltarea și protecția creierului, inimii și sistemului imunitar împotriva bolilor.

Sărăcia alimentară gravă este o problemă majoră în 20 de ţări, cu situaţii extrem de îngrijorătoare în ţări precum Somalia (63% dintre copiii sub cinci ani), Guineea (54%), Guineea-Bissau (53%) şi Afganistan (49%).

UNICEF
copii foametea din africa

În ciuda lipsei de date pentru ţările bogate, nu putem ignora faptul că copiii din gospodăriile sărace suferă şi ei de infometare.

Raportul analizează atent situaţia din Fâşia Gaza, unde ofensiva Israelului, declanşată de atacul fără precedent al Hamas din data de 7 octombrie 2023, a cauzat colapsul sistemelor de alimentaţie şi sănătate.

UNICEF estimează că 9 din 10 copii din Fâşia Gaza trăiesc în sărăcie alimentară severă, bazându-se pe cinci serii de date colectate prin mesaje text în decembrie-aprilie. Aceste date ilustrează o deteriorare dramatică a situaţiei faţă de anul trecut, când doar 13% dintre copiii se confruntau cu această problemă, după cum raportează agenţia ONU. Deşi nu sunt neapărat cifre reprezentative, ele arată amploarea crizei umanitare cu care se confruntă regiunea.

În ultimii zece ani, progresul în combaterea sărăciei alimentare a fost lent la nivel mondial. Raportul sugerează că trebuie luate măsuri pentru a proteja şi ajuta pe cei mai vulnerabili, prin intermediul unor mecanisme de protecţie socială şi a ajutoarelor umanitare.

El cere o reformare a sistemului agroalimentar, criticând prezența băuturilor prea dulci și a mâncărurilor industriale ultra-procesate, care sunt promovate agresiv către familii și devin norma pentru alimentele copiilor.

Pot apărea unele produse care sunt accesibile, dar pline de calorii, extrem de sărate sau grase. Acestea pot da senzația de sațietate, însă nu furnizează necesarul de vitamine și minerale pentru copii”, a subliniat Harriet Torlesse.

Este important să promovăm mâncăruri sănătoase încă de la o vârstă fragedă pentru a preveni riscul de obezitate în rândul copiilor. Aşa cum copiii se pot obişnui cu gustul mâncărurilor nesănătoase, la fel de bine îşi pot forma obiceiuri alimentare sănătoase care le vor influenţa întreaga viaţă.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Culin Valentina
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro