HotNews.ro
Reactorul nr. 2 al Cetralei Nucleare de la Onagawa, nordul Japoniei, a fost închis de urgență luni dimineață, la numai cinci zile după ce fusese repus în funcțiune. Era pentru prima dată în mai bine de 13 ani când reactorul primise undă verde de funcționare, relatează Associated Press.
Reactorul în cauză fusese grav afectat în urma cutremurului de 9,1 grade care a devastat Japonia în anul 2011, dar și a valului tsunami înalt de 13 metri care a lovit centrala nucleară la scurtă vreme după aceea.
Spre deosebire de Centrala Nucleară de la Fukushima, ale cărei reactoare s-au topit în urma dezastrului natural din 2011, cea de la Onagawa (situată la circa 100 de kiloemtri nord de aceasta) și-a păstrat sistemele de răcire în funcțiune, iar cele trei reactoare au fost închise la timp.
Centrala și-a oprit activitatea din motive de siguranță, la fel cum s-a întâmplat cu toate cele 54 de centrale nucleare din Japonia. După o serie de reparații și de creștere a măsurilor de securitate, doar 33 de reactoare au mai fost considerate sigure pentru a fi repornite.
Reactorul numărul 2 de la Onagawa a fost cel de al 13-lea care a primit undă verde. Acesta a funcționat normal, au declarat autoritățile japoneze, însă a fost oprit pe o perioadă nedeterminată pentru reexaminarea echipamentului.
Guvernul nipon a adoptat anul trecut un plan prin care se urmărește maximizarea producției de energie nucleară și atingerea pragului de neutralitate a emisiilor de dioxid de carbon până în anul 2050.
Această politică de repornire a reactoarelor nucleară a fost privită cu scepticism, mai ales după cutremurul de 7,5 grade petrecut la începutul acestui an, în urma căruia au fost înregistrate peste 400 de victime care a afectat peste 100.000 de clădiri.
Oficialitățile locale au declarat însă că doar două centrale nucleare au fost avariate, însă au suferit pagube minore, iar alertele de evacuare a populației din zonele cu risc ridicat s-au dovedit nefondate.
Comentează pe FACEBOOK