vineri 14 iunie 2024

Urgență ridicată în Noua Caledonie, aeroport închis

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Potrivit unui comunicat de presă al Elysée, încă şapte unităţi de forţe mobile vor ajunge în scurt timp în Noua Caledonie ca sprijin. Totodată, se menţionează că situaţia de urgenţă va lua sfârşit marţi dimineaţă la ora locală 05:00 (luni seara la ora 20:00 în Franţa), aşa cum era programat.

În ultimele două săptămâni, revoltele au izbucnit din cauza reformei electorale şi a inegalităţilor economice dintre populaţia indigenă kanak şi cea de origine europeană. Sute de persoane au fost arestate şi clădiri şi maşini au fost distruse în timp ce şapte oameni nevinovaţi şi-au pierdut viaţa. Aceste evenimente tragice nu ar fi trebuit să se întâmple, dar ele arată clar problemele profunde cu care se confruntă societatea noastră.

Vineri seară, poliţia a înregistrat o tragedie nefericită, când un bărbat a fost împuşcat mortal. Acest incident s-a produs la doar o zi după vizita preşedintelui francez Emmanuel Macron în ţară pentru a calma tensiunile. Acum, numărul forţelor de securitate franceze din Pacific va creşte cu 480 de jandarmi, ajungând la aproximativ 3.500 de militari.

Decizia de a nu reînnoi starea de urgenţă, luată de preşedintele Emmanuel Macron, arată angajamentul Franței de a reduce tensiunile şi de a restabili condițiile necesare pentru dialog. FLNKS (Frontul Naţional de Eliberare Kanak şi Socialist), principala coaliție politică pro-independență, şi-a exprimat sâmbătă preocuparea pentru reducerea tensiunilor și susține o „soluție politică și non-represivă” ca singura opțiune viabilă.

Urgenţă
noua caledonie violenta

Reamintim că ridicarea stării de urgență a fost un pas important pentru a permite FLNKS să reunească și să se implice în negocieri concrete și serioase. Președintele Macron subliniază că încetarea blocajelor este o condiție crucială pentru astfel de negocieri.

Autorităţile locale din Noua Caledonie au impus o interdicție de circulație pe timp de noapte, însă nu au făcut încă niciun anunț oficial. Aeroportul internațional din Noumea va rămâne inchis până la 2 iunie, conform operatorului.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Culin Valentina
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro