duminică 14 iulie 2024

USR-iștii s-au fript cu Bode! I-a ars softul Comisiei de etică

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Matematica de școală primară o înțelege toată lumea, deci nu-i pot suspecta pe domnii de la USR că au carențe la capitolul ăsta. Totuși, astăzi au fost forțați in corpore să înghită o broască imensă, sperând că nu-i vede nimeni. Și taman matematica i-a lucrat! S-a fâsâit complet demersul lor în care au intenționat să-l scoată pe Lucian Bode, ministrul polițiștilor, drept un mare plagiator mioritic. Dincolo de rușinea în care Drulă și ai săi s-au afundat, băieții s-au trezit și cu un mare cartof încins în ograda proprie. Dar haideți să facem un scurt istoric, bazat pe o înșiruire logică a faptelor. Nu de alta, dar mie mi-a plăcut realul. Să vedem dacă și lor..

 

Jurnalista Emilia Șercan, recunoscută pentru demersurile sale de devoalare a plagiatorilor, a lansat acum câteva luni ideea că teza de doctorat a actualului ministru de Interne este greu de accesat, că nu se poate copia pe un suport electronic și că va fi o muncă titanică pentru analizarea ei. Până aici, lucrurile erau cât se poate de clare. Jurnalista făcuse practic anunțul că e cu ochii pe respectiva lucrare și că o va examina, așa cum a făcut în multe alte cazuri. E o practică uzuală în presa de investigații să anunți anumite obiective jurnalistice.

Reptorii USR-iști au văzut în acest demers o oportinitate imensă de a ronțăi rapid câteva procente electorale de la PNL și de a le regurgita în ograda proprie. În loc să o lase pe Emilia Șercan să-și facă treaba, Drulă și ai săi au mobilizat activul de partid, l-au trimis la bibliotecă și s-au pus pe transcris opera cu pricina. Din păcate, acest lucru a obligat-o pe jurnalistă să facă un pas în spate, aceasta nedorind să se asocieze cu un demers politicianist, vizibil din avion. Dar asta era oricum cea mai mică problemă..

Munca furnicuțelor USR s-a dus rapid la capăt, textul lucrării cu pricina a ajuns la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, iar Comisia de Etică a acesteia a fost forțată să dea urgent un verdict. Din fericire, verdictele de acest gen nu le mai dau astăzi oamenii. Ceea ce e sublim, fiindcă a dispărut complet latura subiectivă. Precis am fi avut acum zeci de scenarii, cum că membrul X e la ordinul lui Y sau că domnul Z e rudă sau prieten cu mai știm noi cine. Analiza de plagiat e făcută astăzi de către un soft ultraperformant, care dă verdictul la virgulă. De aici și procentele exacte apărute în mai toate comunicatele comisiilor de etică de la toate universitățile.

Pe cazul Lucian Bode, astăzi a vorbit softul cu pricina! Și a picat ca o măciucă, taman în capul „inchizitorilor de la USR”. Probabil pe surse, liderul Cătălin Drulă a aflat în avans că lucrarea ministrului are câte ceva copiat prin ea. Deci s-a dat alerta pe Facebook! Încă de dimineață, Drulă a postat informația că s-a găsit plagiat între file. Parcă vedeam satisfacția unora, după ce minerii au anunțat pe vremuri că s-au găsit arme și muniție la sediul PNȚCD. Același râs malefic, cu satisfacție nedisimulată. Doar că, ceva mai târziu, adevărul avea să strice o știre bună. Comisia de Etică a dat un comunicat, publicând la virgulă procentul de plagiat din lucrarea lui Bode: 2,95 la sută! Abia acum începe circul!

Desigur, procentele cu pricina sunt preluate din alte surse. Aici e treaba lui Bode să explice. Așa cum știm cu toții, de multe ori cărțile se scriu din cărți. Deci oricâtă originalitate ai pune în scrierea ta, există riscul să folosești și pasaje pe care le-ai citit la alții, în viața ta. Asta e valabil la cei cărora le-a plăcut cititul… Problema e că a mai fost un personaj, probabil cu adevărat celebru și iubit nevoie mare de cei de la USR, pe numele său Laura Codruța Kovesi. Duduia cu pricina, mai exact lucrarea ei de doctorat, a trecut și ea prin furcile nemiloase ale softului de care vorbim. Iar mașinăria fără suflet a spus atunci că zeița anticorupției ar avea o teză de doctorat cu un procent de plagiat de 4 la sută!

Ouch! Am dat rapid înapoi filmul evenimentelor și mi-au venit în minte declarațiile comunicatorilor USR la momentul cu pricina. Iar ideea de bază era una singură: 4 la sută nu e plagiat!  „Oricine pune, dom’ne o idee-două ce nu-i aparține, într-o lucrare originală! E firesc să se întâmple asta și e o rușine să susținem că asta înseamnă plagiat”, se lamenta un lider USR la vremea respectivă, în platoul unui studio de televiziune. Eram la două scaune de el și abia m-am abținut să nu-l întreb care e exact limita procentuală dintre plagiat și creativitate. Am tăcut inteligent, pentru a nu fi acuzat că vreau să contribui la dărâmarea mitului doamnei Kovesi, de către o propagandă rea și ticăloasă, cum o caracteriza colegul de platou. Dar astăzi m-a bufnit un râs teribil, imaginându-mi fața acelui USR-ist (nu am să-i dau numele, dar la prima întâlnire sigur îl voi tachina) când a văzut verdictul de 2,95 la sută. Cred că o perioadă va evita să mai țină lecții de moralitate la tv. Eu asta aș face în locul lui..

Concluzia e una singură: în politică, mâncatul broaștei e în fișa postului. Cu cât mai râioasă, mai umflată, cu atât mai bună! Iar pentru mulți politicieni, mai ales cei ce se pretind curați ca lacrima, ascunsul propriei mizerii sub preș a fost dus la rang de artă. Indiferent ce le-ai spune, incompetenții lor au scuze, bătăuții lor sunt, de fapt, mânați de intenții bune, penalii lor sunt chinuiți cu dosare politice, iar pentru nerealizările lor sunt mereu de vină alții. Sau greaua moștenire. Așa își vor găsi mereu scuze o incompetentă conflictuală precum Clotilde Armand, un nepriceput precum Dominic Fritz sau jucătorul de curling Coliban, care i-a exasperat pe brașovenii ce și-au pus speranțe în el. Iar lista poate continua. Apropo, înaintea lui Drulă trebuia să salveze România un domn Cioloș. Acum e înjurat de activul lor. Înaintea lui era o lumină pe nume Barna. Cică nu a fost ce trebuie. Ar trebui să credem orbește că a treia oară e cu noroc?! Care sunt șansele să fie așa, sub sau peste 4 la sută?!

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro