sâmbătă 2 martie 2024

Va fi atacată Republica Moldova de ruși?

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Sunt două întrebări pe care le primeste Cristian Tudor Popescu frecvent de când a început invazia rusă din Ucraina. Va fi atacată România? Va fi atacată Republica Moldova?

Explicația gazetarului a venit vineri seara, la Digi24. CTP crede că spre deosebire de România, țările baltice ar fi mult mai expuse riscului unui atac, dacă Moscova s-ar decide să atace NATO. Totuși din punctul său de vedere consideră această posibilitatea destul de improbabilă. Pentru acesta, scenariul ca Republica Moldova să fie atacată de trupele Moscovei este mult mai plauzibil.

CTP a explicat de ce crede că România nu va fi una dintre țintele Rusiei:

„România nu e o fostă republică sovietică – e important, pentru că Ucraina este. România nu are minoritate rusă și nici măcar rusofonă. Pentru Rusia, republicile baltice sunt mult mai potrivite pentru atac, pentru că au minoritate rusofonă, sunt niște țări mai mici, mai atacabile decât România. Dintre ele, cea mai potrivită pentru atac este Lituania, pentru că are capitala, Vilnius, lângă granița rusă. România este, în lista lui Putin, la coadă. Dar în halul în care este armata rusă acum, atât ar mai lipsi, să atace și NATO atacând România!”

Un atac al Rusiei ar fi mult mai plauzibil în cazul Republicii Moldova. România nu va putea interveni militar ca să o ajute, a subliniat gazetarul:

„Moldova ar putea fi atacată – nu este membru NATO, are minoritate rusofonă, au amenințat deja rușii prin ambasadă – ca și în România – în legătură cu „aveți grijă cu discriminarea rușilor și a rusofonilor”. Ca să pregătească ce? Exact Donețk și Lugansk! „Sunt asupriți, să vină Putin să ne spună: vom lupta pentru ei!” Deci, poate fi atacată. Întrebarea e ce facem noi când e atacată Republica Moldova? România nu va putea să intervină militar pentru a ajuta Republica Moldova. Va putea să intervină prin ajutoare trimise și ar fi posibil și ca niște români, poate, să treacă granița și să lupte pentru Moldova, fără uniformă militară, însă. Nu vom putea să susținem militar Moldova”, a transmis CTP.

Potrivit acestuia, vizita recentă a președintelui Klaus Iohannis la Chișinău este un semnal bun. Republica Moldova are nevoie acum de toată susținerea în demersul ei către Uniunea Europeană.

„Acesta este lucrul cel mai important. Nu unirea cu România! Nici nu vreau să mai aud de așa ceva. În momentul ăsta, cel mai important este sprijinirea Moldovei către Uniunea Europeană”, a concluzionat Cristian Tudor Popescu.

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro