luni 17 iunie 2024

Vaccinuri în valoare de 6 milioane euro, la gunoi

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Două milioane de vaccinuri anti-COVID au expirat și au fost aruncate, anunță Alexandru Rafila. Iar România mai așteaptă un număr de doze care „depășește consistent populația țării”, spune ministrul Sănătății pentru SpotMedia.

Cu un cost mediu/vaccin de 3 euro, suma astfel irosită se ridică la 6 milioane de euro. Și este abia începutul. Potrivit ministrului „contractele sunt funcționale până la finalul lui 2023.

La prețul vaccinului se adaugă, pentru Pfizer și Moderna, costul depozitării la temperaturi foarte scăzute și pentru toate, atunci când expiră, costul distrugerii.

Ministrul Rafila spune că România a reușit să vândă și să doneze în jur de 6,5 milioane de doze, dar și acest lucru a devenit dificil: „interesul pentru vaccinare a scăzut peste tot, deci și interesul altor țări de a cumpăra vaccin sau chiar de a-l primi că donație.”

Scăderea interesului este justificată prin faptul că la început vaccinurile  ofereau 90%  protecție împotriva îmbolnăvirii. Pe măsura modificării tulpinilor circulante, eficacitatea, chiar cu trei doze de vaccin, a scăzut undeva la 20%. 

În aceste condiții este dificil, spune ministrul Rafila, ca România să ia decizia de a contracta noi vaccinuri adaptate noilor tulpini Covid pe care producătorii intenționează să le scoată pe piață.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro