duminică 10 noiembrie 2024

Viktor Orban recurge iar la o armă electorală de uz intern după ce Fidesz a coborât în sondaje sub partidul de opoziție Tisza

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

HotNews.ro

Guvernul ungar a lansat luni o nouă consultare națională împotriva „războiului comercial” pe care Bruxelles-ul îl poartă împotriva Chinei și Rusiei, inițiativa lui Viktor Orban venind în contextul în care sondajele recente sugerează că Fidesz a ajuns în spatele partidului de opoziție Tisza.

Susținător al unei strategii de deschidere către Est, premierul Viktor Orban a consolidat legăturile țării sale cu Beijingul și Moscova de la revenirea sa la putere în 2010, notează AFP. În același timp, el și-a intensificat criticile la adresa sancțiunilor UE împotriva Rusiei și se opune impunerii de taxe europene asupra importurilor de mașini electrice chinezești.

Consultarea națională vine în condițiile în care partidul său Fidesz, a fost depășit de principala formațiune de opoziție în ultimele sondaje, iar Viktor Orban consideră că urmează un scenariu de coșmar pentru guvernul de la Budapesta.

Cum sună întrebările din cadrul consultării

„Consultarea națională va consolida guvernul” în fața „dorințelor Bruxellesului” care duc Europa la „ruină în materie de competitivitate”, a explicat recent Orban.

Maghiarii ar trebui „să se alăture războiului comercial lansat de Bruxelles, cu riscul de a-și pune în pericol economia”, sau ar trebui „să opteze pentru neutralitate”, este una dintre întrebări.

Ar trebui să „încurajeze migrația” sau să promoveze natalitatea, să refuze sau să accepte să plătească amenda recent impusă de Curtea Europeană de Justiție privind dreptul de azil – sunt alte două întrebări din formularul publicat pe contul de Facebook al guvernului, ce are unsprezece puncte în total.

Cetățenii sunt invitați să trimită chestionarul prin poștă până la 20 decembrie.

Nu e prima oară când Viktor Orban folosește această metodă

Premierul, care intră în conflict în mod regulat cu Bruxelles-ul, nu recurge pentru prima oară la această metodă ineficientă din punct de vedere juridic, pe care o folosește din 2015 pentru a-și legitima poziția anti-UE.

Consultarea vine în condițiile în care Ungaria deține președinția rotativă a Consiliului UE până la sfârșitul anului și va găzdui o reuniune a tuturor liderilor europeni la Budapesta, la 8 noiembrie.

La ultima consultare de la sfârșitul anului 2023/începutul anului 2024, privind „suveranitatea” Ungariei, au participat 1,5 milioane din cele opt milioane de alegători.

Invocând răspunsurile acestora, guvernul a susținut că a primit aprobarea a 97% dintre maghiari.

Read More

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro