sâmbătă 15 martie 2025

Vlad Voiculescu, pus sub acuzare de DNA: Nicio decizie nu era luată de Cîţu fără Iohannis

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

UPDATE, ORA 14.00 – Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat vineri că fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu este urmărit penal pentru abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, şi complicitate la abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, în dosarul privind achiziţia de vaccinuri anti-COVID.

Stirea initiala

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a sosit vineri la DNA, în contextul anchetei privind achiziţiile de vaccinuri anti-COVID din pandemie, în care mai sunt vizaţi fostul premer Florin Cîţu şi fostul ministru al Sănătăţii Ioana Mihăilă. Voiculescu a declarat că „nicio decizie importantă nu era luată de domnul Cîţu fără domnul preşedinte” și că îl invită pe Klaus Iohannis să dea declarații pe acest subiect.

El a reiterat faptul că nu a semnat niciun contract cu privire la achiziţia de vaccinuri, în schimb le-a arătat jurnaliştilor Raportul Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 în perioada 2020-2022, în care apar pozele celor care ar fi responsabili de procesul de vaccinare: Klaus Iohannis, Nicolae Ciucă, Valeriu Gheorghiţă, Andrei Baciu.

”Nu numai că n-am semnat contractele respective, ci atunci când luau deciziile să le semneze şi comunicau decizia către Comisia Europeană, care făcea comanda mai departe, nici măcar nu mă informau”, a spus Vlad Voiculescu la sediul DNA, potrivit news.ro.

Fostul ministru a precizat că era o semnătură electronică şi contractul se transmitea electronic, se decripta cu cheie pe care o avea altcineva, un angajat MApN.

Voiculescu a fost întrebat cine făcea presiuni la acea vreme, el arătând: ”Când vorbim de pensiuni, credeţi că România a făcut altceva decât alte state europene? Iarăşi, n-au fost deciziille mele, au fost deciziile domnului Cîţu. Nu sunt cel mai mare admirator al domnului Cîţu. (..) Deciziile erau ale domnului Cîţu, care întotdeauna se consulta cu domnul Iohannis”.

”Una este responsabilitatea alta este vina, nu este treaba mea să stabilesc vina. (..) În anul 2021, pe cine vedeaţi la televizor vorbind despre vaccinare? Cine vă spunea că au venit doze, cine a primit dozele de Crăciun, în 2020, cine vă spunea în fiecare săptămână care este stadiul, ce se mai întâmplă cu dozele de vaccinare? Aceiaşi oameni luau toate deciziile”, a mai spus Voiculescu.

El a continuat: ”Dacă acest proces va continua, îl voi invita pe domnul preşedinte să vorbească, să spună ce decizie a luat. (..) Eu vă spun că nicio decizie importantă nu era luată de domnul Cîţu fără domnul preşedinte”.

Voiculescu a mai spus că ”atunci când vorbim de obedienţă faţă de Comisia Europeană, acesta este un discurs al unui partid al cărui admirator nu este”. 

”Datorită eforturilor Comisiei Europene, România, cei 19 milioane de români au avut acces la vaccin înainte de miliarde de alţi oameni din toată lumea. Europa a fost privilegiată pentru că Comisia Europeană a făcut un efort în a negocia şi a plăti un avans cu acele companii care au putut să dezvolte rapid un vaccin care a salvat sute de mii de oameni”, a afirmat Voiculescu. 

Fostul ministru a menţionat că există un surplus de vaccinuri în toată Europa, precizând că dacă ţările nu ar fi comandat sau ar fi comandat cu ţârâita, mulţi oameni nu ar fi avut acces la vaccin.

”Nu au fost deciziile mele, dar tot acest dosar este unic în Europa, nicăieri nu există un procuror care să investigheze o decizie politică de felul acesta”, a mai declarat Voiculescu, precizând că urgenţa atunci era salvarea de vieţi şi deschiderea economiei. 

Anunțul DNA privind urmărirea penală a celor trei foști membri ai Guvernului a provocat o serie de controverse, generând mai multe întrebări fără răspuns. Prima dintre ele este cum a fost calculat de către DNA prejudiciul invocat, de peste un miliard de euro? Un alt element important ține de momentul la care a fost făcută achiziția – într-o isterie generală, când nimeni nu putea anticipa cât va dura pandemia de COVID-19 sau de câte doze va fi nevoie, scrie Hotnews.

De altfel, România nu este singura țară care a cumpărat un număr mult mai mare de doze decât au fost consumate.

Conform datelor prezentate de economistul Bogdan Glăvan, Suedia, care are o populație de 10,4 milioane de persoane, a cumpărat 42 de milioane de doze de vaccin, din care a consumat 21,5 milioane, în timp ce Germania, cu o populație de 83,2 milioane de persoane, a cumpărat aproape 400 de milioane de doze, din care a consumat 83 de milioane.

Comentează pe FACEBOOK
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro