Membrii Coaliţiei VotCorect au descoperit mai multe încălcări ale procedurilor electorale în timpul alegerilor, inclusiv interzicerea accesului observatorilor acreditaţi în secţiile de votare, presiunile exercitate asupra alegătorilor şi nerespectarea regulilor electorale. Este important să se ia măsuri pentru a remedia aceste probleme şi pentru ca toate alegerile să fie corecte şi transparente în viitor.
Una dintre principalele probleme întâlnite în timpul alegerilor a fost confuzia legată de procesul de votare la cele două tipuri de scrutin și locurile unde pot vota alegătorii. Din cauza unor neînțelegeri sau aplicări defectuoase a normelor legale, unii alegători au fost împiedicați să-și exercite dreptul la vot. De exemplu, mulți nu au putut vota la europarlamentare în afara localității lor de domiciliu. În plus, există și cazuri în care președinții secțiilor electorale au refuzat membrilor biroului electoral să voteze, chiar dacă erau arondați în aceeași localitate.
Observatorilor li s-a interzis accesul în mai multe secții de votare din cauza aplicării abuzive a legislației de către membrii birourilor electorale. Aceste interdicții au fost impuse în secțiile din Recea (MM), Crasna (GJ – 367), Sector 4 (833), Chiajna (IF – 170, 171), Vâlcea, Iași (126), Sector 1 (39, 164), Sector 2 (355), Palanca (GR – 117). Această informație a fost transmisă de sursa citată.
Chiar dacă organizarea alegerilor a fost bună în general, au existat mai multe plângeri legate de lipsa câmpurilor de votare în cabinele de vot. În unele secții de votare, alegătorii au primit mai multe buletine de același tip. Acest lucru poate duce la anularea buletinelor care nu au fost ștampilate corect cu timbrul secției de votare.
De exemplu, în secția 85 din Galați, alegătorii primeau două buletine pentru consiliul local și niciunul pentru consiliul județean. La o secție din București, un alegător a sesizat că i-au fost date buletine pentru primarul general, iar altcineva a primit două buletine pentru consiliul local și niciunul pentru candidații la Parlamentul European.
A fost raportată o presiune asupra alegătorilor la Rozavlea (MM), Năvodari (CTA) și Periș (IF) din partea unui candidat. Un alegător din comuna Simian a raportat că a fost influențat să voteze cu un anumit partid. În Mogoșoaia (IF) și în secțiile 98 și 99 din Ploiești (PH), observatorii organizației Millenium for Human Rights s-au implicat direct și activ în procesul electoral, potrivit coaliției. Au existat mai multe cazuri în care alegătorii au primit buletine marcate cu ștampila VOTAT, inclusiv secțiile 329 (sectorul 2) și Codreni (Botoșani).
Potrivit comunicatului, aproximativ 25 de persoane, care nu sunt cunoscute în comunitatea din Brebu Nou (CS), au votat în grupuri de câte 5 folosind cărți de identitate provizorii. Brebu Nou este una dintre localitățile unde, vineri, s-a emis o decizie a BEC pentru tipărirea unui număr suplimentar de buletine de vot, din cauza unui număr semnificativ de vize de reședință obținute în această zonă.
În continuare campanie electorală a candidatului PUSL pentru Primăria Municipiului Bucureşti, Cristian Popescu Piedone, a fost înregistrată călcând legea prin îndemnul public de a fi votat. O sesizare a fost depusă la Biroul Electoral al Sectorului 5 în acest sens.
De asemenea, am primit multiple raportări referitoare la continuarea campaniei electorale de către candidați în mediul online. Au fost semnalate cazuri de utilizare a SMS-urilor pentru promovarea candidaturilor (SOS România, PSD), conform comunicatului.
Potrivit datelor colectate de observatori prin intermediul aplicaţiei Monitorizare Vot, procedura de deschidere a secţiilor de votare a fost evaluată ca fiind bună sau foarte bună în peste 95% din cazurile monitorizate. Majoritatea secţiilor au deschis la timp, cu excepţia a doar 9 din cele 262 raportate.
În timpul deschiderii secțiilor de votare, observatorii au raportat prezența unui număr îngrijorător de persoane neautorizate (25 din 258 de secții). Chiar și în 7 din 260 de secții raportate, aceste persoane au intervenit în procesul de deschidere. În timpul votării, în 17 din cele 388 de secții vizitate, observatorii au remarcat prezența acestor persoane neautorizate. Ei au semnalat adesea tensiune și agitație (aproximativ 10% dintre rapoarte).
Potrivit unei surse, sistemul SIMPV a fost funcţional în majoritatea secţiilor de votare, având doar câteva excepţii. Din cele 320 de secţii care au fost evaluate de observatori în timp suficient, procedura de votare a fost clasificată ca bună sau foarte bună în 298 dintre ele.
Comentează pe FACEBOOK