sâmbătă 13 aprilie 2024

Votul pentru Guvernul Orban II nu se mai ține

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

UPDATE 2: Votul pentru Guvernul Orban II nu se mai ține, luni, în parlament din lipsă de cvorum.

Plenul reunit al Parlamentului nu a întrunit numărul necesar de parlamentari prezenți pentru a face ședința convocată pentru învestirea guvernului Ludovic Orban. Din cele 233 de prezențe necesare, în sală au fost doar 188 de parlamentari, iar ședința a fost amânată.

 

UPDATE 1: CCR a admis, luni, sesizarea depusă de președinții Parlamentului în cazul desemnării lui Ludovic Orban: Președintele Iohannis va fi obligat să nominalizeze un premier, astfel că votul programat astăzi este inutil.

CCR precizează că viitorul prim-ministru trebuie să cpoată strânge o majoritate guvernamentală.

De asemenea, CCR nu a interzis nominalizarea din nou a lui Ludovic Orban și nici nominalizarea unui premier demis prin moțiune de cenzură

…………………….

Votul pentru Guvernul Orban II este programat, luni, de la ora 16.00, în Parlament.

Majoritatea partidelor, însă, au anunţat fie că nu vor participa la şedinţă, fie că nu vor vota.

O situație excepțională ar putea apărea în eventualitatea în care Curtea Constituţională admite sesizarea PSD, privind  existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Preşedinte şi Parlament, ca urmare a nominalizării lui Ludovic Orban ca premier pentru a doua oară, deşi a fost demis prin moţiune de cenzură.

Astfel, şedinţa ar rămâne fără obiect.

Pro România şi PMP au precizat că vor participa la şedinţă, dar nu vor vota învestirea Guvernului Orban II. De asemenea, PNL-iștii nu își votează propriul guvern,  scopul declarat al liberalilor fiind anticipatele.

PSD a anunțat că nu va asigura cvorumul.

La rândul lor, reprezentanţii USR vor fi în sală şi vor vota împotrivă.

Cabinetul Orban II are aceeaşi componenţă ca şi Executivul demis prin moţiune de cenzură. Majoritatea miniştrilor au fost avizaţi negativ de către comisiile reunite ale Parlamentului.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro