De la începutul invaziei rusești, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a filmat în diverse locuri din capitala Kievului. Surpriza este aceea că el, de fapt, nu se afla în acele locuri. Președintele a folosit o tehnică de suprapunere a imaginilor.
Cea care a remarcat acest lucru este agenţia EFE. Agenția a făcut verificările necesare prin sistemul său de ”fact-check” şi prin consultarea unor specialişti în domeniu, anunță agerpres.
Tehnica folosită poartă denumirea de ”Chroma key”. Un element vizual, fotografie sau imagine este înlocuit cu un altul. Nu este de mirare că preşedintele ucrainean, a recurs la această tehnică cinematografică. Fostul actor de comedie a simulat prezenţa sa în locuri din Kiev, dar în realitate nu se afla acolo.
Într-una dintre secvenţe publicate de Zelenski, acesta apare în fața ”Casei cu Himere”. Clădire a fost construită în stilul Art Nouveau şi este situată în faţa sediului preşedinţiei.
José Noblejas este un expert spaniol în tehnică digitală. Acesta a analizat înregistrările președintelui. La început, Zelenski se duce spre cameră în aşa fel încât ”în doi paşi, creşte un metru”, ceva ”prea evident pentru a fi o situaţie reală”.
Specialistul a remarct umerii lui Zelenski,estompați în fundalul imaginii. Acest indiciu arată că înregistrarea a fost făcută cu ”Chroma key”.
Într-o înregistrare din 8 martie Zelenski se filma cu un smartphone lângă tranşee. O parte din urechea dreaptă a preşedintelui a dispărut când s-a suprapus peste numărul de înmatriculare al unui vehicul parcat în apropiere.
”Când în jurul capului avem elemente de mici dimensiuni, se întâmplă uşor ca ”Chroma key” să mănânce o parte dintr-unul din elemente”, explică expertul citat.
Dar, multe din înregistrări sunt reale conform fotografului Juae Martín, expert în ”Chroma key”. Vorbim de înregistrarea din 11 martie.
Tot mai mulţi internauţi au observat tehnica folosită de Zelenski. Pentru aceștia este o dovadă că ar fi părăsit capitala. Dar acest lucru nu se confirmă. Preşedintele a rămas la Kiev şi a avut întâlniri faţă în faţă cu politicieni şi jurnalişti. Dovada este interviul acordat pe 1 martie agenţiei Reuters şi postului CNN în buncărul unei clădiri guvernamentale din Kiev.