sâmbătă 22 iunie 2024

1,5 milioane de români, în șomaj tehnic. Cât ne costă

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

Pandemia de Covid-19 lasă în urma sa o criză finciară fără precedent. Aproximativ 1,5 milioane de români sunt în șomaj tehnic. Pentru aceștia au fost făcute plăţi în valoare de 2,4 miliarde de lei, anunță ministrul Muncii. Acestora li se adaugă persoanele aflate în șomaj, după ce și-au pierdut locul de muncă,  asistații social și pensionarii.

“La ANOFM în acest moment sunt făcute plăţi în valoare de două miliarde de lei pentru 1.400.000 de angajaţi. La ANPIS, plăţi în valoare de 430 de milioane de lei pentru aproximativ 130.000 de profesionişti, conform Codului Civil. În total, vorbim de 2,4 miliarde de lei şi 1,5 milioane angajaţi şi profesionişti.”, a afirmat Violeta Alexandru.

Angajații aflați în șomaj tehnic primesc 75% din câştigul salarial, maxim 75% din salariu mediu brut dacă salariul este mai mare.

Ea a mai precizat că Inspecţia Muncii va verifica în această perioadă eventualele abuzuri.

“Pentru angajatori care au făcut cereri pentru fonduri publice aferente şomajului tehnic şi au chemat angajaţii la serviciu, toate sesizările sunt primite şi tratate cu promptitudine. În această perioadă unul dintre obiectivele prioritare ale Inspecţiei Muncii trebuie să fie să verifice aceste potenţiale cazuri de abuzuri.”, a mai transmis ministrul Muncii.

Violeta Alexandru a mai anunţat că şomajul tehnic va continua şi după data de 1 iunie, dar numai pentu anumite domenii.

 

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Jurnalist
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro