duminică 14 august 2022
spot_img

Tomac: Cele mai mari probleme – educația și sănătatea

Must read

spot_img
„Uneori, nu este simplu să discutăm despre țara noastră, despre ce este de făcut și, mai ales, când traversăm o perioadă în care este foarte greu să-ți definești prioritățile”, spune europarlamentarul și președintele PMP, Eugen Tomac, vineri, într-un interviu pentru Nova TV.
Potrivit acestuia cele mai mari probleme cu care se confruntă țara noastră sunt educația și sănătatea.
„Avem o bună parte dintre copiii din mediul rural care încă își desfășoară activitatea în școli ce au condiții medievale.
În contextul integrării României în Uniunea Europeană identitatea noastră a fost puternic afectată de transformări ce s-au făcut fără a avea în vedere o perspectivă. Uităm, adesea, că suntem o mare cultură și că am dat lumii și Europei valori importante pe care le tratăm cu un profund dispreț. Încercarea de a minimaliza și arunca la coș tot ceea ce ne reprezintă este o mare eroare!”, explică Tomac.
O altă pierdere importantă pentru țară este exodul românilor. Aproape 5 milioane de conaționali trăiesc și lucrează peste granițe. De altfel, potrivit primelor date ale recensământului, mai suntem doar 19 milioane.
Toată această tragedie va trebui să fie asumată de către statul român la un moment dat„, spune președintele PMP.
UE ne oferă soluții și resurse, recomandări și mai ales bani!”, adaugă Tomac.
Uneri, însă, situația românilor de peste granițe este „dramatică și nu am cum să nu constat un eșec al statului român de a fi consecvent în susținerea și apropierea acestor comunități românești.”
„Nu există școli cu predare în limba română, așa cum era odinioară în toată Peninsula Balcanică. Toți profesorii de limba română trebuie susținuți și încurajați cu burse și stagii de perfecționare, așa cum oferă toate statele civilizate. Identitatea lingvistică și spirituală se menține doar dacă există resurse alocate”, mai spune Eugen Tomac.
Comentează pe FACEBOOK
- Advertisement -spot_img
- Publicitate -spot_img
spot_img
spot_img

Jurnalist.ro