vineri 14 iunie 2024

35 de ani de Revoluţie! ADR: Gata cu plecatul capului!

CITEȘTE ȘI:

- PUBLICITATE -spot_img

La 35 de ani de la Revoluţie, este necesar ca statul român să devină mai eficient și să adopte modele din mediul privat. Nu ar trebui să ne mai aflăm în situații în care trebuie să ne prezentăm cu dosare la ghișee și să așteptăm luni întregi pentru rezolvarea unor probleme. Acestea sunt schimbări la care Andrei Niculae, vicepreşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR), aspiră pentru sistemul administrativ al țării.

Am realizat că mediul public este ca un organism învechit și rigid, care se adaptează greu la schimbările vremurilor. Pe de altă parte, în ciuda lipsei de sprijin din partea guvernelor și a statului în general, mediul privat reușește să inoveze, să improvizeze și să facă din România o piață puternică de afaceri în această zonă a lumii. Deși sunt cel mai tânăr demnitar din cadrul Guvernului României, recunosc că aceasta este o realitate pe care nu o putem nega. După 35 de ani, statul trebuie să devină eficient și să preia modelele de succes din mediul privat pentru a atinge nivelul pe care îl merităm cu toții. Cum putem face asta? Prin digitalizare, prin eficiență și prin stabilirea unui dialog mai strâns cu mediul privat.

Când priviți indicele DESI, pot exista două perspective: una în care suntem aproape ultimii, dacă nu chiar ultimii, în ceea ce privește digitalizarea în Uniunea Europeană, dar și una în care suntem foarte bine poziționați la nivel de capital uman. România se află printre țările cu cele mai multe absolvente de IT&C din UE și avem cea mai mare pondere de femei absolvente de IT&C din Uniunea Europeană.

În ceea ce privește conectivitatea, suntem într-o poziție excelentă. Nu pentru că am fost cei mai deștepți sau am acționat cel mai rapid, ci pentru că am început târziu. Pe când alții treceau la fibră optică din cupru, noi ne-am axat direct pe fibră optică”, a afirmat Niculae în discursul de deschidere al Bucharest Tech Week, cel mai mare festival de tehnologie și inovație din Europa Centrală și de Est.

După 35 de ani de la Revoluție, trebuie să ne eliberăm de mentalitatea de a ne umili în fața ghișeului pentru a primi un document. Este timpul să schimbăm această practică și să luăm controlul asupra propriilor noastre dosare, fără a fi nevoie să cerem permisiune sau sa ne subordonam altor persoane.

„Discutăm despre chestiuni precum interoperabilitatea, Cloudul guvernamental şi proiectele importante care vor consolida aceste noțiuni în următorii ani. Am făcut deja pași concreți în această direcție. România are o soluție „Single Sign On” și o soluție de identitate electronică pe care cetățenii o pot folosi pentru a se autentifica cu același cont și parolă în diferite sisteme ale statului. De asemenea, avem o platformă de plăți electronice funcțională în România cu peste două milioane de utilizatori care efectuează plăți constante prin intermediul platformei Ghișeul.ro.

Revoluţie
nicolae adr si munca in fata tehnologiei

La noi puteți găsi multe alte soluții simple și eficiente, cum ar fi cazierul judiciar digitalizat. În doar un an, peste 300.000 de români au descărcat cazierul lor din platforma online Ghișeul.ro. Își sună puțin, dar prin simplu calcul putem observa că am evitat 600.000 de drumuri la secția de poliție, ceea ce înseamnă o economie de timp de trei milioane de ore pentru cetățeni.

Propun, de asemenea, să facem din planul nostru național pentru anii următori una în care interacțiunea dintre cetățean și stat să fie mai eficientă, unde respectul față de cetățeni să fie sporit și unde statul să merite adevărata dvs. apreciere, ca persoane care au reușit în ciuda obstacolelor și nu datorită sprijinului acestuia „, a subliniat Andrei Niculae.

Bucharest Tech Week a început luni în Capitală, cu o serie de conferinţe specializate care vor avea loc pe parcursul a șase zile. Fiecare conferinţă se va concentra pe sectoare cheie din industria tech.

Săptămâna tehnologiei se va încheia cu o expoziţie de top dedicată tehnologiei şi inovaţiei, accesibilă pentru toată lumea. Tech Expo va avea loc în weekendul 14-16 iunie, la Romexpo Pavilion B1.

Universum Expo este organizatorul Bucharest Tech Week.

„GoTech World” (anterior cunoscut sub numele de Internet & Mobile World) este cel mai mare eveniment expo-conferinţă de economie digitală din Europa Centrală şi de Est. Aici, profesioniştii din toată regiunea au acces la soluţii tehnologice B2B, informaţii relevante despre diverse arii digitale şi oportunităţi de a face networking.

Comentează pe FACEBOOK
author avatar
Culin Valentina
- PUBLICITATE -spot_img
- Publicitate -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img
- PUBLICITATE -spot_img

Jurnalist.ro